PREPORUKA ZDRAVLJE

SZO: Zašto bebe u Keniji ne plaču

Foto: Adriana Mahdalova / Shutterstock.com

Svijet može mnogo toga da uči od Kenijaca koji majke stavljaju na prvo mjesto. Kenija je 2017. godine načinila jedan u nizu velikih koraka ka izjednačavanju polova na radnom mjestu.

Naime, Vlada ove zemlje je prihvatila zakon koji obavezuje kompanije da rasporede na radnim mjestima više stanica za dojenje – opremljenih pumpicama za mlijeko, frižiderima i udobnim foteljama – te na taj način podrže majke u građenju karijere, ali i žongliranju obaveza na poslu i brige o djeci.

Nadalje, ovaj zakon nije samo korak naprijed kada je u pitanju pružanje boljih uslova za rad ženama, već je još jedna pobjeda u borbi protiv pothranjenosti djece. Stvar je jednostavna – u ovakvim uslovima žene imaju priliku da doje češće i duže. Isto tako, dodatno se jača veza između majke i djece.

Treba napomenuti da ovaj zakon nema za cilj da otkloni stigmu oko datog pitanja, budući da u Keniji dojenje u javnosti nije tabu. Ipak, značaj broj onih koje ne doje je to učinio zbog povratka na posao.

To potvrđuju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Vodeći razlog zašto žene rano prestanu da doje je raniji povratak na posao. Kenija je pak načinila značajan pomak. Podaci Svjetske banke pokazuju da 61% majki doji djecu prvih šest mjeseci bez uvođenja druge hrane.

Sada, kad sve više kompanija uvodi pomenute stanice za dojenje, ta situacija se sve više mijenja. Tako je Kenija među zemljama koje su uspjele da ispune zadani cilj SZO – da poveća procenat dojenja za 50% do 2025. godine. I zato bebe u Keniji ne plaču, odnosno u toj zemlji se njihov plač tretira kao istinski alarm da ih nešto zaista muči (a da to nije glad).

Izvor: Allan Gichigi/MCSP – mcsprogram.org

Takođe, prema pomenutom zakonu je određena pauza od 40 minuta na svakih četiri sata u ove svrhe.

I ovom prilikom naglašavamo da je po preporukama SZO i UNICEF-a najbolja hrana majčino miljeko, barem tokom prvih šest mjeseci života.

-Dojenje je podloga dobre ishrane, te štiti djecu od oboljenja. Na taj način dojenje omogućava djeci da se razviju. Majčino mlijeko je prva vakcina za dijete, koja štiti bebu od potencijalno smrtonosnih bolesti i pruža im sve što im treba za rast i razvoj – poručuje dr Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO-a.

Globalno, gotovo 40% beba se ne hrani dojenjem. Samo 23 zemlje imaju stopu hranjenja isključivo majčinim mlijekom iznad 60 odsto. To su, pored Kenije: Bolivija, Burundi, Zelenortska Ostrva, Kambodža, Sjeverna Koreja, Eritreja, Kiribati, Lesoto, Malavi, Mikronezija, Nauru, Nepal, Peru, Ruanda, Sveti Toma i Princip, Solomonska Ostrva, Šri Lanka, Svaz, Istočni Timor, Uganda, Vanuatu i Zambija.

Nažalost, niti jedna zemlja u svijetu ne ispunjava u potpunosti preporučene standarde za dojenje, navedeno je u izvještaju “Svjetska bodovna kartica dojenja”.

 

Izvor: lolamagazin.rs