PREPORUKA ZDRAVLJE

KCCG: Pilot projekat za regionalno umrežavanje mobilnog EKG aparata u Crnoj Gori

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) danas je na konferenciji za novinare predstavljen još jedan važan projekat za crnogorsko zdravstvo i naše građane. Riječ je o Pilot projektu za regionalno umrežavanje Mobilnog EKG aparata u Crnoj Gori za koji je novčana sredstva i opremu obezbijedila kompanija „Mtel” d.o.o. Podgorica.

Donacija je namijenjena Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), opštim bolnicama u Baru, Bijelom Polju, Beranama i Cetinju, kao i Domu zdravlja Podgorica.

Partner u Projektu kompanija Human Medical Solutions d.o.o. Podgorica (HUMEDS) na čelu sa izvršnom direktoricom Fani Rajković. Pored toga što je HUMEDS obezbijedio 90 Mobilnih EKG aparata za period od šest mjeseci, koliko traje ovaj Pilot projekat, vršiće takođe i kontinuiranu edukaciju i obuku medicinskog kadra, kao i kompletno održavanje aparata i rješavanje svih vrsta tehničkih problema.

Direktor KCCG dr Jevto Eraković izrazio je zahvalnost kompaniji ,,Mtel” na vrijednoj donaciji.

– Danas smo u prilici da promovišemo novu saradnju između kompanije ,,Mtel” i Kliničkog centra Crne Gore. Ovo je samo nastavak uspješne saradnje koju smo započeli u prošloj godini i jedan dokaz da uspješne kompanije kao što je ,,Mtel” prepoznaju značaj ulaganja i podrške Kliničkom centru Crne Gore i uopšte u zdravstveni sistem Crne Gore. Ovim projektom obuhvatili su ulaganje u kompletni zdravstveni sistem, ne samo u Klinički centar Crne Gore, već i u druge opšte bolnice obuhvaćene ovim projektom. Ono što je važno da su svi projekti kojima kompanija ,,Mtel” pomaže Kliničkom centru Crne Gore, projekti koji se prvi put javljaju u našem zdravstvenom sistemu – istakao je dr Eraković.

On je kazao  da KCCG prati savremene tokove razvoja medicine i IT tehnologija, gdje je kompanija ,,Mtel” reprezentativni predstavnik.
– Podsetiću da smo već započeli jedan uspješan projekat Telemedicine koje se realizuje uspješno u našoj državi i očekujemo naravno ekstenziju tog projekta uz podršku kompanije ,,Mtel”. A ovo je takođe, jedna potvrda inovativnog projekta kroz mogućnosti utvrđivanja poremećaja srčanog ritma kod pacijenata kod kojih do sada dijagnostičkim procedurama nismo mogli da to uradimo. Da budemo zajednički pioniri novih procedura, to je ono što Klinički centar Crne Gore teži, a sigurno i kompanija ,,Mtel”,- rekao je dr Eraković izražavajući još jednom zahvalnost, kako je rekao, ,,dragim prijateljima” uz uvjerenje da će se saradnja nastaviti i u buduće.

U ime kompanije ,,Mtel” direktorica sektora za strategiju Aleksandra Radojević je izrazila zadovoljstvo zbog nastavka izuzetno uspješne saradnje koju ta kompanija tradicionalno ima sa Kliničkim centrom.

– ,,Mtel” je telekomunikacioni operator koji prati tehnološke trendove i od samog početka je okrenut ka potrebama korisnika. Više od milion eura donacije koji je bio predmet projekta Telemedicine, kao što je dr Eraković rekao, je samo dalje motivisao da zajedno sa KCCG kao i ostalim partnerima nastavimo da istražujemo koje su to mogućnosti i kako bi dodatno olakšali komunikaciju između doktora i pacijenta. Iskreno vjerujemo da će ovaj korak biti bliži cilju, a da svakako na tom putu idemo zajedno sa našim partnerima u jednu digitalnu transformaciju cijelog društva. Pored naše osnovne djelatnosti, a sa našim partnerima radimo i na digitalizaciji ostalih industrija. Sama činjenica da ćemo pomoći pacijentima koji imaju kardio problem, a da je jedan dio pacijenata nažalost najmlađe dobi, to jeste djeca, čini izuzetnom ponosnim što smo dio ovog projekta. Ovo je dobar primjer kako privatan sektor može aktivno da pomogne zdravstveni sistem i da ga pozicionira, na još veći nivo. Ovaj projekat je vrednosti 150.000 EUR jako mi je drago da spomenem i da je veliki broj stručnjaka bio uključen u sve ovo kako medicinske struke tako i IT struke, pa i ovaj projekat važan ne samo za našu kompaniju, već i za cijelo crnogorskog društvo. Bićemo veoma ponosni ako, barem djelimično, uspijemo da napravimo komforniji proces liječenja i dijagnostike i svakako ako budemo uspjeli da spasimo makar jedan život na ovaj način. Svakako svima je jasno da odnos ljekara i pacijenta jako osjetljiv i značajno je za cio proces. Mi smo tu da pomognemo jednu kvalitetniju komunikaciju i budemo dio te priče i zato sa nestrpljenjem očekujemo rezultate sa terena, izvještaj upravo kako su pacijenti prihvatili ovaj proizvod. Poručujemo da pacijenti i Klinički centar Crne Gore, kao i cio zdravstveni sistem, u nama imaju prijatelje – kazala je Radojević.

Direktor Klinike za bolesti srca dr Nebojša Bulatović, mr sc. med. na samom početku se zahvalio kompaniji ,,Mtel” u ime kardiologa i pacijenata, što su omogućili da ljekari stiču iskustvo i na ovom polju dijagnostike sa jednim jako upotrebljivim aparatom dostupnim i na terenu. Na ovaj način pacijenti ne moraju da dolaze u Klnički centar, već u trenutku kad imaju simptome mogu da naprave EKG zapis na osnovu kojeg ljekari zatim procjenjuju da li je neophodna, kako je kazao “dalja obrada”, jer svaka nrlagodnost u grudima, pojasnio je dr Bulatović, nije uvijek kardiološkie etiologije.

– Holter EKG ostaje i dalje nezamjenljiv. On je šest decenija već prisutan u našem radu, ali se pokazao insuficijentan zbog svojih ogranicenja naročito za aritmije koje se ne javljaju svakodnevno. Kardiolozi sa neurolozimana ovaj na način mogu da lakse dijadgnostikuju jedan od vodećih uzroka moždanog udara, a to je atrijalna fibrilacija, podmukla aritmija koja može kratko da traje i da napravi veliki problem, pa da se ponovo javi tek za šest mjeseciNiko ne garantuje da će toga dana pacijent kada uradi EKG holter imati aritmiju, a ovaj uređaj omogućuje da tu dijagnostika unaprijedimo i da napravimo dostupnom u trenutku kada god da se dese simptomi te olazimo do ključne dijagnoze koja će na ovaj način napraviti prevenciju moždanog udara uključivanjem adekvatne terapije, a da ne govorimo o drugim aritmijama, koje nisu tako česte. Pacijent može van mjesta stanovanja, na nekom ruralnom području da napravi EKG zapis i da ga pošalje da bude analiziran i da bude ispravno dijagnostifikovan – istakao je na kraju dr Bulatović.

-Kada je započeta priča oko projekta, rečeno je da će biti uspješan ako i jednom djetetu, jednom našem malom pacijentu, samo eliminišemo nelagodnost izazvanu lupanjem srca, a da ne pričamo da preventiramo najfatalnije ishode. Imamo edukovane kolege, kardiologije, koji će sve pratiti, imamo ozbiljnost u pristupu od komapnije ,,Mtel” i od kompanije ,,Humeds” koja distribuira sami uređaj. Mislim da smo na pravom putu da ovaj rijedak poremećaj srčanog ritma dijagnostikujemo i da još jednom napravimo stručne iskorake i benefite socijalne, psihološke i finansijske. Sve za osmijeh naše djece – istakao je direktor Instituta za bolesti djece dr Saša Radović, mr sc. med.