MAGAZIN PREPORUKA

ZVIJEZDA “IGRE PRIJESTOLA”: Moja borba za život

 

Kada je završila snimanje prve sezone serije „Igra prijestola“ saznala je da ima aneurizmu na mozgu. Glumica Emilija Klark otvorila je dušu za njujorški magazin i  ispričala koliko život zna biti nepredvidiv, te koliko slava ništa ne znači kada čovjek nema ono osnovno – zdravlje.

-Baš kada su se moji snovi iz djetinjstva počeli ostvarivati, skoro sam izgubila život. Nikada ranije nisam javno govorila o ovom iskustvu, ali sada je došao trenutak za to. Bio je to početak 2011. godine. Upravo sam završila snimanje svjetski popularne serije pod nazivom “Pjesma leda i vatre”. Sa vrlo malo profesionalnog iskustva, dobila sam ulogu Deneris Targarjen. Ona je mlada princeza koja je prodata moćnom ratniku Kalu Drogu (Khal Drogo) i prisiljena je da se uda za njega – priča Klark.

Priča je veoma duga, osam sezona serije duga, a sa vremenom je rasla njena snaga i popularnost. Deneris vremenom postaje stvarno moćna figura, a nije dugo prošlo i djevojčice su počele nositi perike platinaste plave boje i duge lepršave haljine po uzoru na Deneris kao kostim za Noć vještica.

Kako kaže, rad na seriji bio je poprilično stresan, a kako bih se riješila barem dijela tog stresa počela je trenirati sa personalnim trenerom. U jutro, 11. februara 2011. godine, oblačila se u svlačionici teretane u Krauč Endu, u sjevernom Londonu, kada je počela osjećati glavobolju koja je postajala sve gora i gora.

-U jednom trenutku počela sam osjećati kao da mi elastična traka steže lobanju. Pokušala sam ignorisati bol i nastaviti sa vježbanjem, ali jednostavno nisam uspjevala. Rekla sam treneru da moram napraviti pauzu i nekako sam dopuzala do kupatila. Kada sam tamo stigla počela sam žestoko povraćati, a strašan, probadajući bol je postajao još gori nego ranije. Na nekom nivou svijesti znala sam šta mi se dešavalo: nešto nije bilo u redu sa mojim mozgom – priča glumica o prvim simptomima.

Na kraju su uradili magnetnu rezonancu, a uslijedila je brza i zlokobna dijagnoza: subarahnoidno krvarenje, smrtonosni oblik moždanog udara koji nastaje uslijed krvarenja u prostoru oko mozga.

-Imala sam aneurizmu, arterijsko puknuće. Kasnije sam saznala da trećina pacijenata koji boluju od ovoga umiru odmah nakon što se otkrije. Za one koji prežive, potreban je hitan tretman kako bi se aneurizma zatvorila budući da postoji visok stepen rizika od drugog, fatalnog krvarenja. Trebala sam na hitnu operaciju, a čak i poslije nje nije bilo garancije da će sve biti u redu. Operacija na mozgu? Usred mog vrlo užurbanog života, nisam imala vremena za tako nešto! Ali, na kraju sam ipak pristala na to, potpisala sam šta sam trebala potpisati, a ne sjećam se šta se kasnije dešavalo. Hirurzi su sljedeća tri sata operisali na mom mozgu. Ovo nije bila moja posljednja operacija, a ni najgora. Imala sam 24 godine – priča Klark dodajući da nikada ranije nije bila bolesna.

Vremenom se ispostavilo da pati od stanja koje se naziva afazija. Bila je to posljedica moždane traume. Ponekad je, kaže, “blebetala neke gluposti i nisam se mogla sjetiti svog punog imena”.

-Nikada do tada nisam doživjela toliki strah. Imala sam osjećaj da za mene nema budućnosti. Ja sam glumica, moram se moći sjetiti rečenica koje trebam izgovoriti. Tada se nisam mogla sjetiti ni svog imena. U jednom trenutku, željela sam da me isključe sa aparata. Zamolila sam medicinsko osoblje da me puste da umrem. Moj posao, moj san o tome kako je moj čitav život trebao izgledati bazirao se na jeziku i na sposobnosti komunikaciju. Bez toga, bila sam izgubljena – dodaje ona.

Foto: standard.co.uk

Ipak, nakon nekoliko sedmica afazija je prošla. Mogla je pričati, znala je i svoje puno ime.

Reakcije na prvu sezonu serije bile su fenomenalne, a nakon što su započeli sa snimanjem druge sezone u Dubrovniku rekla je samoj sebi da je dobro i bacila se na posao, ali često je nakon snimanja bila užasno isrcpljena.

-Nakon što sam završila sa snimanjem treće sezone, 2013. godine, krenula sam igrati u jednoj predstavi na Brodveju. Dok sam radila u Njujorku, otišla sam na redovni pregled mozga. Otkrili su da postoji izraslina koja je poprilično narasla i da se moram brzo operisati. Obećali su mi jednostavnu operaciju koja je trajala dva sata, međutim, kada sam se probudila vrištala sam od bolova. Operacija nije bila uspješna. Imala sam ogromno krvarenje na mozgu i moje šanse za preživljavanje bez nove operacije bile su minimalne. Ovaj put morali su ući u mozak na staromodni način: kroz lobanju – opisuje Klark.

Foto: nydailynews.com

Glumica opisuje da je oporavak je bio još duži i bolniji nego prvi put i izgledalo je kao da je prošla kroz još gori rat od onog kroz koji je prošla Deneris u seriji. Izašla je iz operacije sa cijevima koje su virile iz glave, dijelovi lobanje bili su zamijenjeni titanijumom, a imala je i velike ožiljke na cijeloj glavi.

– Provela sam opet oko mjesec dana u bolnici i ponekad sam gubila nadu. Imala sam strašne napade anksioznosti i panike. Prolazila sam kroz ovo iskustvo po drugi put i izgubila sam svu nadu. Bili su to mračni dani, danas blokiram sjećanje na njih. Ali, preživjela sam. U godinama koje su uslijedile nakon moje druge operacije oporavila sam i trenutno sam na svojih 100%. Osim mog glumačkog rada, odlučila sam da se posvetim i humanitarnom radu te sam, zajedno sa partnerima iz Engleske i Amerike, osnovala Fondaciju „SameYou“ čiji je cilj pružanje pomoći ljudima koji se oporavljaju od moždanih oštećenja i moždanog udara. Strašno sam zahvalan i srećna što sam bila dio ove serije koja polako dolazi svom kraju. Srećna sam i zbog svega što me čeka u budućnosti – uprkos svemu pozitivna je glumica.

 

Izvor: Lola magazin/ New York Times