Porto Novi
ART PREPORUKA

CNP: Premijera predstave Gorana Bulajića ,,Smrt i djevojka” sjutra na Sceni Studio

Predstava ,,Smrt i djevojka”, u režiji Gorana Bulajića, po tekstu Arijela Dorfmana, biće sjutra premijerno izvedena na adaptiranoj Sceni Studija Crnogorskog narodnog pozorišta.
Njegove saradnice u ovom procesu su scenografkinja Anka Gardašević, kostimografkinja Jelena Đukanović i izvršna producentkinja Janja Ražnatović.
U predstavi igraju Julija Milačić, Miloš Pejović i Dragan Jovičić, prvak sarajevskog Kamernog Teatra 55.
Adaptacija Scene Studio bio je i povod da ministar kulture Aleksandar Bogdanović danas posjeti Crnogorsko narodno pozorište.
– Ovo će biti samo nastavak onih aktivnosti na kojima Crnogorsko narodno pozorište intenzivno radi, a rezultiraće produkcijom pet novih pozorišnih predstava. CNP će imati podršku Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture i mi ćemo aktivno učestvovati u implementaciji novih projekata. U toku je tender za termotehničke instalacije u vrijednosti od 300.000 eura. Ovi objekti će dobiti novi grejning sistem i sistem za hlađenje. Istovremeno počinjemo sa pripremom dokumentacije za hitne sanacione radove na rekonstrukciji krova i fasade kako bi na taj način spriječili dalja prokišnjavanja ovog objekta u pojedinim zonama. Priprema se i dokumentacija za kompletnu adaptaciju ovog zdanja – rekao je Bogdanović, uz najavu kampanje ,,Živimo kulturu” u kojoj će učestvovati sve kulturne institucije i ustanove, nacionalne i lokalne.
Direktorica CNP-a Zorana Kralj rekla je da su za adaptaciju Scene Studio opredjeljena  sredstva u iznosu od 120.000 eura.
– Danas smo dobili multifunkcionalni prostor sa savremenom audio i video i rasvjetnom opremom, sa teleskopskim tribinama. Sa nekadašnjih 70 mjesta, imamo povećanje na 130. Dobili smo prostor koji je pogodan za manje dramske teme, ali i za muzičke programe i filmske projekcije – istakla je Kralj.
Umjetnički direktor CNP-a Željko Sošić kazao je da je Scena Studio do sada bilo mjesto na kojem su se održavale ispitne predstave studenata glume i režije.
– Ona će to i dalje biti u mjeri u kojoj naša saradnja sa Fakultetom dramskih umjetnosti zahtijeva, ali će, prije svega, Scena Studio biti prostor u koji će se ulagati veliki estetski i produkcijski napori da se održi umjetnički kvalitet i da se dobiju isti rezultati kakve imamo na Velikoj sceni. Sa velikim ambicijama ulazimo u dalje repertoarske planove vezane za Scenu Studio – kazao je Sošić.
Režiser Goran Bulajić istakao je da mu je drago što je dio ove priče i ,,nekih dobrih, pravih pozorišnih okolnosti.”
– Sve probe koje smo održale bile su siguran profesionalni hod prema rezultatu koji ćete da procijenite ovih dana na izvođenjima predstave. Tema kojom se bavimo i način koji smo odabrali da napravimo ovu predstavu korespondiraju sa početkom rada Scene Studio tematski i prostorno i teatrološki, po svim segmentima – rekao je Bulajić.
Prvi put, dodao je Bulajić, sarađuje sa ,,nekadašnjim školskim drugom Draganom Jovičićem”.
– To je bilo veliko zadovoljstvo, nadam se obostrano – rekao je Bulajić.
Gostujući glumac Dragan Jovičić nadovezao se, kazavši da je vrlo važno da se sačuva ova Scena.
– Značajna je za nas glumce, jer tu se peče ovaj zanat. Na ovoj sceni nema laganja, ovdje se sve vidi i prepoznaje bilo kakav mali nedostatak – rekao je Jovičić.
Dodao je da mu je drago što je dio tog tima.
– Ovaj tekst obrađuje tematiku koja se tiče svih nas. Vidjećete nakon predstave da se muški odnos prema ženama nije promijenio od grijeha Adama i Eve. Tako da je to jedno dobro upozorenje da se mora voditi računa i da se ne smije žensko pitanje gurati u kraj – rekao je Jovičić koji prvi put sarađuje sa Crnogorskim narodnim pozorištem.
Glumac Miloš Pejović kazao je da je bio uzbuđen kada je dobio poziv od Bulajića da radi na ovoj predstavi.
– Goran i ja smo imali nekoliko nesuđenih projekata i nismo se poklopili sa terminima. Drago mi je da sarađujemo u ovoj predstavi. Mala scena je zaista izazov i morate da igrate u krupnom planu čitavu predstavu. Nema skrivanja, nema porostora za greške, morate igrati sa partnerom i nisam mogao poželjeti bolje partnere za takav proces. Mislim da smo napravili dobru predstavu – rekao je Pejović.
Glumica Julija Milačić ispričala je da je na samom početku procesa, kada je dobila poziv, saznala da je jedini član iz ansambla koji igra u ovoj predstavi.
– Razgovarala sam sa ocem, koji je fudbalski trener, i rekao mi je: ,,Pa sine, brani boje sad svog kluba.” Ja sam rekla: ,,Jeste, živa istina, braniću boje svog kluba.” I nadam se da sam ih odbranila. Ovo je od ,,Plana B”, koju je naš dragi Slobodan Milatović režirao, sigurno najteža uloga koju sam dobila – istakla je Milačić.

Scenografkinja Anka Gardašević zahvalila je na prilici da radi u Crnogorskom narodnom pozorištu.
– Mislim da iz tog procesa, sa zadovoljstvom kad se nešto radi, mora izaći nešto dobro i nadam se da ćete to vidjeti u ovoj predstavi – kazala je Gardašević.
Kostimografkinja Jelena Đukanović takođe je izarazila zadovoljstvo saradnjom.
– Od prvog dana zajedno smo išli kroz taj proces, Anka i ja diskretnije, ali smo pažljivo osluškivale što je to što njima treba, da bi svoju ulogu što bolje iznijeli i da bi svoj lik što bolje ostvarili. Takođe je i za nas dvije bio izazov mala scena. Kostim je imao svoje zakonitosti koje je trebalo promisliti i ispoštovati, prije svega da bude u funkciji glumca – rekla je Đukanović.
B.R.