DRUŠTVO PREPORUKA

PARIZ: Gori katedrala Notr Dam

U poslijepodnevnim satima je izbio veliki požar na slavnoj pariskoj katedrali Notr Dam. Kako javlja Le Figaro, u toku je evakuacija.

Fotografije i snimci postavljeni na društvenim mrežama pokazuju ogroman dim iznad ovog istorijskog zdanja.

Požar je navodno izbio na tavanu.

Požar je izbio oko 18.50 sati. Glavni toranj urušio se oko 20 sati, malo poslije toga i krov.

Euro News podsjeća na proviđenje Viktora Igoa koji u romanu iz 1831. godine ,,Zvonar Bogorodičine crkve” opisuje Notr Dam u plamenu.
,,Sve oči bjehu upravljene ka vrhu crkvenom. Ono što su vidjele, bilo je nešto vrlo neobično. Na vrhu najviše galerije, visoko iznad središne ruže, vidio se veliki plamen, koji se dizao iznad oba tornja i sipao čitav oblak od varnica, plamen razuzdan i silan, čije je djelove vjetar s vremena na vrijeme nosio s dimom. Ispod ovoga plamena, ispod mračne ograde sa usijanim krstatim šarama, dva oluka u vidu dvije čeljusti čudovišta sipala su bez prestanka ovu usijanu kišu čiji se srebrnasti mlaz raspoznavao u mraku koji je omotavao donju fasadu. Što su bili bliže zemlji, ovi mlazevi tečna olova širili su se u vidu snopova, kao voda koja šiba iz tisuću otvora rešetke za zalivanje. Iznad plamena, ogromni tornjevi od kojih su se vidjele po dvije strane jasne i oštre, jedna sasvim mračna a druga sasvim osvetljena, činili su se još veći zbog ogromne sjenke koju su bacili na nebo. Njihove bezbrojne statue đavola i zmajeva izgledale su strašne. Usled nemirne svjetlosti plamena činilo se čovjeku da se kreću. Tu je bilo guja koje kao da su se smijale, čudovišta koja su kevtala, salamandara koje su duvale plamen, aždaja koje su kijale u dimu. I među
ovim čudovištima koja je ovako probudio iz njihova mrtvoga sna ovaj plamen, ovaj žagor, bilo je jedno koje je
išlo i koje je s vremena na vrijeme prolazilo ispred raspaljene lomače, kao slijepi miš ispred svjećnjaka. Nema sumnje, ova neobična kula svjetilja morala je probuditi u daljini drvara na Bisetru, koji se uplašio vidjeći kako na njegovim rudinama igra džinovska senka tornjeva Bogorodičine crkve.  Među šatrovcima zavlada tišina puna strave, i za vrijeme te tišine čula su se samo zapomaganja kanonika, koji su bili zatvoreni u svojim ćelijama i koji se bjehu poplašili više no konji u zapaljenoj štali, kratka lupa prozora koji su se naglo otvarali i još naglije zatvarali, vreva po kućama i u Glavnoj bolnici, vjetar koji je raspirivao plamen, posljednji ropac samrtnika, i neprestano cvrčanje olovne kiše na kaldrmi…”, piše Igo u romanu koji je preveo Dušan Đokić za Biblioteku velikih romana Beograd.

Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP/Getty Images

Komandir pariske vatrogasne brigade Žan-Klod Gale kaže da je narednih sat i po krucijalno u spasavanju onoga što je ostalo od Notr Dama.

Gale dalje navodi da pokušavaju da spasu umjetnine i freske Notr Dama, ali naglašava i da postoji opasnost od pada velikog zvona sa ove katedrale, ako se toranj uruši.
– Vatrogasci se nalaze unutar i van katedrale. Moramo dobiti ovu bitku i zaustaviti širenje požara. Nisam siguran da ćemo uspjeti da zaustavimo vatru koja ide ka sjevernom tornju – ističe Gale.

Veliki broj građana i turista okupio se ispred katedrale, pjeva crkvene pjesme i moli se.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron ističe da je ovo izazvalo velike emocije kod nacije.
– Naše misli su sa svim katolicima i Francuzima. Kao i moj narod, tužan sam što vidim ovaj dio nas kako gori večeras – rekao je Makron.

Foto: FRANCOIS GUILLOT/AFP/Getty Images

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš kaže da je užasnut slikama koje stižu iz Pariza.

– Užasno je gledati slike koje stižu iz Pariza na kojima je prikazan Notr Dam u plamenu. Ova građevina jedinstven je primjer svjetskog nasljeđa iz 14. vijeka. Moje misli su sa narodom i vlastima Francuske – kazao je Gutereš.

Vatikan u saopštenju ističe da su šokirani i tužni zbog ove vijesti.
– Katedrala Notr Dam je simbol hrišćanstva, Francuske i svijeta. Izražavamo bliskost sa francuskom katoličkom crkvom i građanima Pariza. Molimo se za vatrogasce i one koji rade sve što je u njihovoj moći da pomognu u ovoj dramatičnoj situaciji – saopšteno je iz Vatikana.

Mn.M.