DRUŠTVO PREPORUKA

DRŽAVNO TAKMIČENJE IZ ROBOTIKE: Pobijedila djeca iz OŠ “Pavle Rovinski”

U podgoričkoj osnovnoj školi “Božidar Vuković Podgoričanin”, u subotu 13.aprila, održano je državno takmičenje iz robotike za uzrast od 11 do 15 godina. U pitanju je nadmetanje školskih timova po pitanju programiranja, uz pomoć Lego kocki a na temu “Svemir”.

Pobijedila je ekipa “Lego planet”, dječaci iz OŠ “Pavle Rovinski” koji su obradili temu rešavanje problema otpada u svemiru. Potrebno je napomenuti da teme zadaje svjetska organizacija First Lego League, a gotovo uvijek su teme vezane za zaštitu prirode. Prošle godine tema je bila pročišćavanje voda a tim koji je pobijedio, takođe iz OŠ “Pavle Rovinski”, osvojio je treće mjesto na svjetskom takmičenju održanom u Estoniji.

Inače, djeca koja se zanimaju za robotiku vrlo su posvećena zadatku i pripreme za ovo takmičenje traju po 6 mjeseci. U radu ne obogaćuju samo svoje poznavanje robotike i programiranja, već i poznavanje engleskog jezika jer se tokom rada i takmičenja koriste samo engleskim jezikom.

Pobjednička ekipa OŠ “Pavle Rovinski” od 14. do 16. juna učestvovaće na otvorenom evropskom prvenstvu u Libanu, na kojem učestvuje oko 50 zemalja iz cijelog svijeta.

Jedan od članova pobjedničkog tima Aleksa Čapunović, kazao je da “ako već ne možemo da riješimo problem otpada na ovoj našoj planeti Zemlji, ponudićemo rješenje svemiru”.