PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

SUDAN: Kako je jedna djevojka postala simbol borbe za slobodu, ne samo žena

Fotografija koja obuzima: Mlada žena, sama stoji iznad publike, podstičući ih na revoluciju.

Uslikana u ponedjeljak naveče u samom centru Kartuma, glavnog grada Sudana, kada su se na desetine hiljada ljudi okupili ispred strogo čuvanog kompleksa vojnog štaba i obavještajne službe, Ala Salah, u bijelom sa zlatnim minđušama je postala ikona protesta.

Lana Haroun je rekla za CNN da je upravo ona napravila tu fotografiju.

Nastojala je da pruži svima nadu i pozitivnu energiju. I to je i uradila. Predstavljala je sve sudanske žene i djevojke. Ispričala je njihovu priču…, pojasnila je Lana i dodala:

-Svi imamo glas. Možemo da kažemo šta god želimo. Potreban nam je bolji život i da budemo u boljoj poziciji. Odmah sam pomislila: ovo je moja revolucija i mi smo budućnost.

Ta 22-dvogodišnjakinja u bijelom postala takav simbol i to u zemlji koja je nadaleko poznata po sistematskoj represiji žena.

Ona je u jednom momentu, s krova automobila, povela pjesmu “Thawra” (Revolucija).

Isto tako, žene su centralne figure u demostracijama u Sudanu u posljednjih nekoliko mjeseci, dok su muškarci zapravo manjina u publici koja proziva predsjednika Omara al Bašira (Omar al-Bashir) da podnese ostavku.

Mnoge su poznate žene aktivistkinje pritvorene tokom protesta koji su počeli krajem prethodne godine.

Policija, tačnije odred za održavanje javnog reda i mira, hapsi žene i djevojke zbog njihovog izbora garderobe. Tako da su one koje su nosile pantalone, ili čija se kosa vidjela, pa i one koje su bile u vozilu sa osobom suprotnog pola, odlazile u pritvor.

Sudan je, uzgred rečeno, usvojio šerijat još 1983. godine.

Pod Baširovim vodstvom, koji je inače došao na vlast 1989. godine, neka su se pravila samo učvrstila. Ukoliko je vjerovati NVO grupacijama, čak je 15.000 žena osuđeno na šibanje samo u 2016. godini.

 

Izvor: Jason Burke – theguardian.com

Foto: CNN.com