MODA SLAJDER

MARINA BANOVIĆ-DŽUVER NA MFW-U: Kolekcija visoke mode ,,Vilin konjic” – spoj nježnosti i snage

Kreatorka Marina Banović-Džuver predstaviće na Renault Fashion Week Montenegro novu kolekciju ,,Vilin konjic”. Za MNE magazin Marina kaže da je svaka kolekcija nova priča, ali da se, ipak, na jedan specifičan način nastavlja na prethodnu.I svaka je, dodaje, rezultat emocije i trenutka u kojem nastaje, naravno ukoliko dizajner ne razmišlja isključivo komercijalno.

-Kolekcija ima 30 modela. Urbana je, nosiva  u kategoriji je visoke mode jer ima ručne dorade i ono što je prepoznatljivo, karakteristično za motive iz Crne Gore, za našu istoriju i tradiciju, naše forme nacionalnog kostima.To je publici zanimljivo, a ujedno karakteriše i moj rad. U osnovi to nisu trendovski modeli mada se uvijek trudim da budu i nosivi. Tonovi su svijetli -od bijele boje koja prelazi u sivo-plave tonove, do bež tonova, a vezovi su u srebrnoj i zlatnoj doradi-kaže kreatorka.

Pojašnjavajući naziv kolekcije ,,Vilin konjic” navodi da je to asocijacija na jedno biće, pjenasto i tanko, lelujavo.

-On jeste kratkog daha i kratkog života, ali ta metamorfoza koliko traje stvaranje vilinog konjica od lutke do samog bića koje će da uzleti može i da potraje…Krila su asocijacija na čisto, nevino i bijelo. Vilin konjic je simbol i podsvjesnog, snova i želja, naše prošlosti, predaka…Lakoća njegovog kretanja nas motiviše da se prepustimo trenutku. Nije bez razloga na engleskom nazvan dragon fly (mali zmaj). U harmoniji u njemu se spaja i muški i ženski princip podsjećajući nas da su podjednako važni i nježnost i snaga-kaže dizajnerka i naglašava da je kolekcija ,,Vilin konjic”  ljubavna priča, ,,bajka posvećena i onima što nisu više pored nas”.

Mn.M.

Foto: B. Šekularac