Porto Novi
ART PREPORUKA

ZUNS NA PODGORIČKOM SAJMU KNJIGA: Promovisana knjiga Momira M. Markovića ,,Crnogorski rat”

Knjiga Momira M. Markovića ,,Crnogorski rat – ogled o četiristogodišnjem crnogorskom ratu i životu”, objavljena u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica u biblioteci ,,Identitet”, promovisana je danas na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja u garažnom dijelu tržnog centra ,,Delta city”.
Glavni urednik u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica Radule Novović rekao je da je Biblioteka Identitet formirana prije četiri godine sa ciljem da se u okviru nje afirmišu autori i djela koja na različite načine, iz različitih uglova, govore o važnoj temi – crnogorskom identitetu, te da je u okviru nje objavljeno nekoliko djela različitih autora na različite teme.
– Zaista smo ponosni na ovu Biblioteku jer time, čini mi se, na najbolji način dajemo doprinos ovoj važnoj tematici u našoj državi. Rekao bih da je Zavod, cijela njegova djelatnost jedan od stubova identiteta Crne Gore – istakao je Novović.
On vjeruje da će knjiga ,,Crnogorski rat” naći put do čitalaca.
Momir Marković je rekao da ova knjiga nije nastala na radnom stolu niti u radnoj sobi.
– Pisao sam je na koljenima, a kad se piše s konja i s koljena uvijek vam tu nešto promakne. Ovoj knjizi je nedostajalo jedno poglavlje – kazao je Marković.
On je dodao da je ovom knjigom ,,namjeravao i uspio na kraju na objasni tajne dugovječne crnogorske nesalomivosti i nepobjedivosti na svojoj zemlji.” Te tajne našao je, ističe on, u spletu istorijskih i drugih okolnosti.
Braneći taj svoj način života, branila je i svoju etiku, čojstvo i to je suština te velike istorije malog naroda, vjeruje Marković.
Mr Svetlana Čabarkapa iz Ministarstva prosvjete i sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost rekla je da je Marković ostvario markantno književno djelo u poeziji, prozi, esejistici i socio-istorijskim pogledima.
– Literarna dimenzija knjige ,,Crnogorski rat”, uz naučnu istorijsku utemeljenost i argumentovanost, duhovno je ozračje iz koga istorijska herojika crnogorskog vjekovnog vojevanja prenosi generacijama pouku o tome što je uzvišena dužnost da se čuva, brani i poštuje svoja zemlja – rekla je Čabarkapa.
Istoričar Adnan Prekić istakao je da su tema ove knjige i način obrade značajni sa istoriografskog dijela i sa strane identiteta.
– Ono što ističe ovu knjigu od nekih prethodnih jeste veoma dobro poznavanje vojne tehnike i onoga što sama tehnologija ratovanja donosi. Isto treba istaći analizu defanzivnog načina borbe Crnogoraca protiv Otomanskog carstva i, što je još zanimljivo, vrlo dobro poznavanje istorijske geografije, zato što nam autor precizno objašnjava sve toponime, načine na koji su te bitke vođene. To je nešto što je novo u crnogorskoj istoriografiji – istakao je Prekić.
Knjiga je, smatra Prekić, značajna i iz fenomenološkog dijela ,,zato što nam ona, na neki način, pravi otklon od tradicionalne, junačke prošlosti koju svako društvo ima i koju svako društvo izmišlja.”
– U savremenom promišljanju te teze moramo da znamo da ta junačka prošlost ima svoju funkciju samo u određenom segmentu prošlosti, u određenom dijelu tradicije i da ona nikako ne smije da bude zamjena za istoriju i za savremeni doživljaj onoga što je istoriografija. Istorija, bez obzira na njenu utemeljenost ipak je vrsta političkog iskustva i ova knjiga nam omogućava da to naše istorijsko iskustvo, naročito u dijelu koji se tiče vojničke tradicije i prošlosti, bolje razumijemo – rekao je Prekić.
Tekst i foto: B.R.