DRUŠTVO PREPORUKA

TIVAT: Porto Montenegro domaćin svjetske RC44 regate

U akvatorijumu Porto Montenegra i Boke Kotorske, devet RC44 timova će debitovati na regati u periodu od 10. do 14. aprila.

-Osim što ova regata mapira Jedriličarski klub Porto Montenegro i Crnu Goru na globalnu jedriličarsku scenu, ona je i sjajna prilika za crnogorsku javnost da uživo gleda pravi sportski spektakl na vodi. Pozivamo sve mještane da u periodu trajanja regate, od 11 sati, svoje barke i brodove odvežu iz luke, i plove Bokom kako bi prisustvovali istoriji koju ispisuju svjetski jedriličari u našem mjestu, a svi zainteresovani iz Crne Gore imaju mogućnost da 12. aprila od 11 sati se ukrcaju na brod Vodena kočija na gradskoj rivi Pine, i uživaju u krstarenju sa pogledom na jedriličarsku utrku i dva bokeška školja – naveli su u saopštenju.

U sezoni 2019, nova lica će biti taktičari Tom Slingsbi, koji preuzima ulogu Dina Barkera u timu Nika, koji brani svjetsku titulu, kao i Ed Berd koji se priključuje timu Peninsula Petroleum Sailing i mijenja dugogodišnjeg taktičara Vaska Vaskota.

2018 RC44 WORLD CHAMPIONSHIP

Među redovne učesnike, spadaju dugogodišnji favoriti – tim Aqua, Krisa Bejka, tim Aleph Racing, Uga Lepika, tim Bronenosec, Vladimira Ljubomirova i Kirila Frolova i tim Artemis Racing, Torbjorna Tornkvista.

-Branioci titule, tim Charisma, Nika Puna, osvojili su titulu 2018. godine sa poenom više od najbližih rivala, tima Nika, Vladimira Prosikina, i tima CEEREF, Igora Laha. Tokom 2018. godine, i Puns i Prosikin su se borili sa dosljednošću, ali su uspjeli da ostvare povoljan rezultat pred završnu trku sezone. Ova utrka će zaista biti nepredvidiva- kažu u saopštenju.

Ova regata, koja će se po prvi put održati u Porto Montenegru, biće prva trka sezone 2019. u takmičenju 44Cup.

-Crna Gora djeluje kao predivna lokacija – predio u kojem će se održati trka se nalazi u zalivu okruženom masivnim planinama, tako da očekujemo mirno more i lagane vjetrove koji mijenjaju pravac. To će svakako dovesti do komplikacija, jer niko od takmičara neće imati jasnu prednost u odnosu na druge, i to ovu regatu čini nepredvidljivom i neizvjesnom. Tome se svi radujemo – objašnjava taktičar tima Aqua, Kameron Eplton.

44Cup se sastoji od pet regata, a završna će se održati u novembru na Majorki.