Porto Novi
ART PREPORUKA

VIDEO: Pogledajte nastup Ivane Čanović sa Andreom Bočelijem

Foto: Privatna arhiva

Nikšićanka Ivana Čanović, talentovana operska pjevačica, već godinama nastupa rame uz rame sa svjetski poznatim zvijezdama. Ivana promoviše klasičnu muziku ne samo u domovini, već i širom svijeta.
Čanović je imala čast da prošle godine otvori jedan od najprestižnijih operskih festivala svijeta, Festival Pučini, Tore del Lago, sa najvećim zvijezdama kao što su Martina Serafin, Andrea Bočeli, Alberto Gazale i Alesandro Gverconi. Dirigovao je Karlo Bernini.
Ivana je na svom YouTube kanalu objavila jedan od mnogobrojnih nastupa sa Andreom Bočelijem.

Krajem prošle godine na Velikoj sceni održan je Novogodišnji koncert Crnogorskog narodnog pozorišta. Muzički spektakl kojim je Crnogorsko narodno pozorište obilježilo kraj kalendarske godine bio je prvi ove vrste u Crnoj Gori i opravdao je sva očekivanja publike.
Crnogorski simfonijski orkestar je, pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska izvodio uvertire iz opera i opereta, Juri Revič je izvodio virtuozna djela za violinu i orkestar, kao i kompozicije koje su inspirisane operom i baletom, a Ivana Čanović (sopran) i Amadi Laga (tenor) izvodili su najljepše i širom svijeta najčešće izvođene arije i duete iz italijanskih opera.

Foto: Duško Miljanić

– Ovo je prvi put otkako se bavim ovim poslom, a to je već trinaest godina, da me je pozvao neko iz Crne Gore i zahvalna sam umjetničkom direktoru CNP-a Željku Sošiću, što mi je omogućio da nastupim pred svojom najdražom publikom. Posljednja tri, četiri mjeseca Željko Sošić i ja smo naporno radili na ovom projektu. Nije bilo lako, jer smo Juri, Amadi i ja stalno na turnejama, jedva smo uspjeli da uradimo dvije kratke zajedničke probe, tako da smo zaista prezadovoljni jer smo faktički bez proba spremili fantastičan koncert sa izuzetno zahtjevnim programom – rekla je Ivana nakon tog koncerta.
Izvor: CdM