PREPORUKA ZDRAVLJE

PODGORICA: Obilježen Svjetski dan zdravlja

Crna Gora istrajno promoviše koncept zdravlja za sve i jednakost u dostupnosti zdravstvene zaštite, obezbjeđujući primarni nivo zdravstvene zaštite u skladu sa standardima evropskih država.

To je poručeno povodom Svjetskog dana zdravlja, 7. aprila, čiji je ovogodišnji slogan „Univerzalna zdravstvena pokrivenost – zdravstvena zaštita za sve”, a koji su Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje i Dom zdravlja Podgorica obilježili danas na Trgu nezavisnosti.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da je Crna Gora obezbijedila efikasan primarni nivo zdravstvene zaštite, ocjenjujući da je u skladu sa standardima evropskih država.

– Crnogorsko zdravstvo, kada je u pitanju ovaj vid zdravstvene zaštite, stoji rame uz rame s razvijenim evropskim zemljama. Prostora za napredak uvijek ima, a reformski procesi su sastavni dio svakog zdravstvenog sistemama i vrlo smo uspješni u njihovom sporovođenju – saopštio je Hrapović.

On je naveo da zdravlje predstavlja najvažniji ljudski resurs,zbog čega bi, kako je kazao, posebnu pažnju trebalo posvetiti zdravim stilovima života i prevenciji faktora rizika, koji su najčešći uzrok nastanka poremećaja zdravlja.

– Današnji dan je prilika da se dodatno obavežemo da vodimo računa o svom zdravlju, da se revnosnije odnosimo prema preventivnim i skrining programima za koje je država obezbijedila sve neophodne resurse, jer je Vlada Crne Gore univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom za sve građane stavila u vrh svojih prioriteta – rekao je Hrapović.

On je poručio da je zdravstvena zaštita kolektiva odgovornost, ali i svakog građanina pojedinačno.

– Zato je današnja poruka da svi zajedno stremimo ovom cilju i da „Zdravlje za sve“ bude moto svakog, a ne samo Svjetskog dana zdravlja – kazao je Hrapović.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene orgnaizacije u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da zdravlje treba da bude osnovno ljudsko pravo, a ne privilegija odabranih.

– Svako ima pravo na zdravtvenu zaštitu, kada mu treba i gdje mu treba, a da pri tome ne bude izložen riziku osiromašenja, ukoliko posegne za nekom zdravstvenom uslugom ili lijekom. Samo primarna zdravstvena zaštita može da donese zdravlje do svakog pojedinca, u svačiji dom – rekla je Brajović.

Ona je kazala da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja prepoznali značaj primarne zdravstvena zaštite i usvojili je kao nacionalni prioritet.

– To je ulaganje u zdravlje za sve i ulaganje u društvo održivog razvoja gdje niko neće biti izostavljen. Na taj način stavlja se kontrola na eskalaciju zdravstvene potrošnje i omogućava se smanjivanja siromaštva – istakla je Brajović.

Ona je istakla da je Crna Gora prepoznata kao zemlja koja istrajno promoviše koncept zdravlja za sve i jednakost u dostupnosti zdravstvene zaštite.

Brajović je poručila da će Svjetska zdravstvena organizacija nastaviti da pruža podršku u obezbjeđivanju kvalitetnog zdravstvenog sistema.

– Svjetska zdravstvena zaštita nastaviće da pruža podršku Ministarstvu zdravlja u obezbjeđivanju adekvatnog nivoa finansijske zaštite građana Crne Gore prilikom korišćenja zdravstvenih usluga, kao jednog izuzetno važnog indikatora i mjere efikasnosti zdravstvenog sistema – navela je Brajović.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kazao je da je cilj te institucije da u toku naredne godine poveća broj zaposlenih ljekara, kako bi svaki građanin, kako je rekao, imao svog izabranog doktora.

– Dom zdravlja Podgorica dnevno primi oko sedam hiljada građana.U brojnim savjetovalištima koja postoje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Crnoj Gori, trudimo se da ispunimo osnovni moto zdravstvene zaštite, odnosno univerzalna pokrivenost svih djelovala teritorije za koju smo odgovorni – naveo je Kavarić.

Kavarić je pozvao građane da redovno obavljaju preventivne preglede, u cilju očuvanja zdravlja.

Direktorica Centra za promociju zdravlja u Inistutut za javno zdravlje Agima Ljajević poručila je da zdravlje mora biti integrisano u sve politike jer predstavlja prosperitet države.

– Samo zdrava populacije može raditi na opštem prosperitetu. Važno je da zdravlje bude u fokusu svih politika, ne samo sektora zdravstva, već je neophodno da se svi sektori, sa aspekta svoji ingerencija, uključe u proces očuvanja i unapređenja zdravlja – rekla je Ljajević.

Ona je pojasnila da je neadekvatno ponašanje najčešći uzrok različitih oboljenja i da je potrebno posvetiti, kako je poručila, više pažnje fizičkoj aktivnosti koja je bitna za očuvanje zdravlja.

Institucije crnogorskog zdravstvenog sistema su danas na Trgu nezavisnosti, sa timovima ljekara, mjerili visinu, težinu i indeks tjelesne težina, vršili mjerenje šećera u krvi, mjerenje pritiska, kao i savjetovali građane o skrining programima, zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti.

Izvor i foto: PR centar