DRUŠTVO PREPORUKA

SREDNJA POMORSKA ŠKOLA KOTOR: Trodnevno krstarenje učenika brodom ,,Jadran”

Učenici Srednje pomorske škole iz Kotora isplovili su 3. aprila, sa tivatske rive na trodnevno krstarenje školskim brodom “Jadran”.

-Izuzetna saradnja Mornarice vojske Crne Gore i Srednje pomorske škole nastavlja se i ove školske godine. Učenici trećeg razreda nautičkog i brodomašinskog smjera krenuli su na plovidbu sa zadatkom da saznanja stečena u učionici primjene kroz praktičan rad na brodu. Ovogodišnja generacija trećeg razreda je najbrojnija u istoriji škole, tako da smo plovidbu brodom “Jadran” morali organizovati u tri grupe od pedesetak učenika – navodi se u saopštenju.

U prvoj grupi, na brodu se nalazi 23 mašinca i 23 nautičara, ukupno 46 učenika. Među kadetima su i dvije kadetkinje, kao i četiri profesora.

-Na brodu je učenike dočekala uvijek raspoložena posada broda “Jadran”, spremna da pomogne da se kadeti što prije prilagode uslovima života na brodu. Za ručak je pripremljen, tradicionalno, vojnički pasulj- kazali su u saopštenju.

Brod je prošao pored rta Arza i okrenuo svoju provu prema Budvi, a večeras će po planu biti usidren u uvali Bigova. Povratak prve grupe očekuje se u petak, u predvečernjim satima, opet na tivatskoj rivi.

Naredna grupa od pedesetak učenika kreće u ponedjeljak i vraća se u srijedu, a nju će na brodu zamjeniti treća grupa koja će se vratiti narednog petka.

-Ukupno 141 učenik će biti u prilici da osjeti kako izgleda ploviti i spavati na valovima, kakav je život na brodu i kada grije sunce i kada pada kiša, kada valja more i kako je važno da pojedinac svoj doprinos u radu podredi grupnim ciljevima, a i da sam pred sobom provjeri lična znanja i sposobnosti. Iskusan tim nastavnika, izuzetnih praktičara, budnim okom ce pratiti sva dešavanja na brodu pružajući svima priliku da saznaju što više – poručuju u saopštenju.