PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

GIBRALTAR: Evropski dragulj u kojem živi 30 hiljada ljudi

Britanci su nekad vladali skoro cijelim svijetom, a od svih posjeda koje su u prošlosti vratili milom ili silom, ostalo je još nekoliko. Jedan od njih je i Gibraltar, dragulj jugozapada starog kontinenta.

Ovu zemlju nastanjuje samo oko 30 hiljada ljudi, a ako u nju odete kao turista, nećete zažaliti. Ne samo što ćete se igrati s majmunima koji veselo skaču oko turista ili uživati u jeftinom šopingu jer je Gibraltar “duty – free” zona, već možete obići razne dvorce, pećine i muzeje, vrijedne pažnje i vremena.

10 zanimljivih činjenica o Gibraltaru:

1. Zvanični jezik na Gibraltaru je engleski.

2. Na referendumu 2002. godine, 98 odsto stanovnika izrazilo je želju da Gibraltar ostane pod britanskom vlašću.

3. Majmune nemojte hraniti jer bi za to mogli da platite kaznu od 500 funti. Usput – čuvajte ih se, jer je prošle godine nakon susreta s njima pedesetak ljudi zatražilo ljekarsku pomoć.

4. Na Gibraltaru su prije skoro pedeset godina u bračnu luku uplovili Džon Lenon i Joko Ono.

5. Dvanaest odsto stanovnika zemlje radi u industriji igara na sreću. Zbog malih poreza, upravo su neka velika onlajn kazina i kladionice svoja sjedišta prebacili na Gibraltar.

6. Zvanična valuta je britanska funta, a poslove ministarstava obrane i spoljašnjih poslova sprovodi britanska vlada.

7. Uprkos povezanosti s Velikom Britanijom, ovdje se ipak, kao i u ostatku Evrope, vozi desnom stranom ulice.

8. Gibraltar je vjerovatno poseban po svom aerodromu. Naime, kad avion sleće, zatvara se ulica jer pista prelazi preko nje! Zanimljivo je da je ovakav protokol, do prije par godina, imao još jedan evropski aerodrom, onaj u Zadru.

9. Iako Gibraltar kao britanski posjed spada u Evropsku uniju, za njega ne važe pravila Šengena. Zato je nekad potrebno čekati satima na granici kako bi ušli u zemlju, a probleme prave – španski carinici.

10. Dan državnosti slavi se 10. septembra, kad se u vazduh pušta 30 hiljada crvenih i bijelih balona – po jedan za svakog građanina.

 

Izvor: B92