Porto Novi
ART PREPORUKA

APRIL U CNP-U: Premijera Bulajićeve predstave ,,Smrt i djevojka” na otvaranju Scene Studio

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

April će u Crnogorskom narodnom pozorištu obilježiti svečano otvaranje adaptirane Scene Studio premijerom predstave ,,Smrt i djevojka” Arijela Dorfmana u režiji Gorana Bulajića.
Scenografkinja predstave je Anka Gardašević, kostimografkinja Jelena Đukanović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović. U predstavi igraju: Julija Milačić, Miloš Pejović i Dragan Jovičić.
Predstava će premijerno biti izvedena 17. aprila na Sceni Studio, a na repertoaru je i 18. aprila.
Aprilski repertoar CNP-a čine i predstave: ,,Ekvinocijo”, u režiji Ivice Kunčevića, ,,Očevi su grad(ili)” Borisa Liješevića, ,,Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, u režiji Luke Kortine, ,,Ženidba” reditelja Egona Savina, ,,Čekajući Godoa”, u režiji Diega De Bree, ,,Istraga” u režiji Stefana Sablića, ,,Samoubica”, u režiji Veljka Mićunovića, ,,Bure baruta” u režiji Dejana Projkovskog i ,,Don Žuan”, u režiji Ane Vukotić.

Predstava ,,Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića biće jubilarni, 50. put, izvedena na Velikoj sceni u četvrtak 11. aprila.

Kraljevsko pozorište Zetski dom gostovaće na Velikoj sceni 6. aprila sa predstavom ,,Pobuna mornara” u režiji Diega de Bree. Predstava je rađena po tekstovima ,,Kotorski mornari” Fridriha Vulfa i ,,Četvrti ugao” Radoslava Rotkovića.

U okviru programskog segmenta Cinema Studio premijerno u Podgorici biće prikazana dva filmska ostvarenja koja su nominovana za najbolji film na prošlogodišnjim Evropskim filmskim nagradama, a nagrađena su i na Kanskom festivalu. Italijanski film ,,Dogman”, proslavljenog autora Matea Garonea na repertoaru je 8. i 9. aprila, a belgijski film „Djevojka“, reditelja Lukasa Donta 22. i 23. aprila, u 20.30 sati na Sceni Studio.

Na Velikoj sceni CNP-a, 24. aprila, premijerno će biti izveden balet „Krik“, u produkciji baletske trupe „Ballo“. „Krik“ je autorski projekat Tamare Vujošević Mandić i Slavke Nelević na muziku Kevina Mekleoda, koji opisuje međuljudske odnose koje često karakterišu netolerancija, samoživost i nasilje. Otvoreno i direktno, kroz pokret i ekspresiju oslikan je ljudski nagon za potčinjavanjem, postepeno gradiran ka neminovnom uništenju onog drugog – žrtve.

Crnogorski simfonijski orkestar nastupiće na Velikoj sceni CNP-a u ponedjeljak 15. aprila, pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska. Na programu su djela A. Perunovića, P. I. Čajkovskog i E. Elgara.

Interakcija – svijet umjetničkih profesija
U saradnji sa studijskim programom Drama i pozorište Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, CNP organizuje Interakciju – novi programski segment koji ima za cilj animaciju mladih za svijet umjetničkih profesija u polju dramskih umjetnosti. Program u formi predavanja, radionica, debata i konferencija okuplja umjetnike i autore unutar akademske i stručne zajednice iz Crne Gore i regiona.
Ovim projektom CNP i FDU svoju višedecenijsku saradnju žele da otvore za javnost, sa idejom da program Interakcija: Svijet umjetničkih profesija postane redovna djelatnost u cilju zajedničkog obrazovnog programa za mlade i publiku.
Prva Interakcija na temu „Drama i pozorište – pisati za pozorište“ biće održana 23. aprila u Crnogorskom narodnom pozorištu.