Porto Novi
MODA PREPORUKA

VANKUVERSKA NEDJELJA MODE-NAJBOLJI MOMENTI: Sezonu jesen-zima 2019 obilježili talenat i raznovrsnost

Sezona jesen-zima 2019 na Vankuversku nedjelju mode donijela je ozbiljan talenat, sa izuzetnim spektrom kreativnih dizajnera iz Kanade i ostatka svijeta. Rasprostanjena raznovrsnost VFW uključivala je linije lokalnih kreatora, kao i priliv međunarodnih dizajnera koji su predstavljali Australiju, Francusku, Rusiju, Japan, Indiju, Ukrajinu i Tajvan.
Japanska dizajnerka Emi Đingu prikazala je beskrajne umjetničke mogućnosti koje pružaju baloni u svojoj kolekciji ,,Unlimited”. Očarala je publiku inovativnim i elegantnim haljinama koristeći jedinstven materijal balona. Đingu je pomjerila umjetničke granice dok je lako koordinirala metalik paletom sivih, bronzanih i pozlaćenih tonova, uz nanošenje balona različitih dimenzija na takav način da stvara elegantne siluete. Haljine Đingu su rađene u peplum stilu, korsetima koji naglašavaju figuru i ističu njen izuzetan talenat. Ekscentrične odjevne kombinacije upotpunjene su zalizanim kosama, blještavom šminkom pepeljastih tonova i štiklama za šik futuristički stil.

This slideshow requires JavaScript.

Kolekcija ,,YONFA” japanske dizajnerke Kim Jonghva bila je otelotvorenje pristupačne, udobne elegancije. U svojoj kolekciji, Jonghva se igrala dimenzijama, nudeći širok spektar velikih jakni, bijelih košulja oštrih linija i džempera rezanih iz jedinstvenih uglova koji laskaju figuri. Posvećenost Jonghva osnovnim materijalima, kao što su vuna i pamuk, bila je u ravnoteži sa laskavim linijama i elementarnom paletom bijele, plave, crne i tamne nijanse, kako bi se stvorio izgled koji izražava udobnost i eleganciju.

This slideshow requires JavaScript.

Lokalna dizajnerka Melisa Jin u okiru brenda ,,Mel Elegance” predstavila je kolekciju ,,Celestial”. Melisa je kinesko-kanadskog porijekla i donijela je multikulturalnu estetsku i minimalističku udobnost luksuznog odmarališta. Inspirisana letom provedenim u Nacionalnom parku Dilejni na Aljasci, Melisine kreacije bile su definisane lepršavošću i toplim cvjetnim šarama na svili i lanu. Zvukovi i prizori divljine Aljaske ogledali su se kroz boju i detalje u kolekciji koja je neprestano prelazila iz crnih i cvjetnih karnera u bijelu čipku. Haljine dužine do poda u ružičastim i crvenim bojama zaokružile su reviju. Odjevne kombinacije upotpunjene su plavim i ružičastim slamnatim torbama za plažu.

This slideshow requires JavaScript.

,,Radastylecollection” bjeloruske dizajnerke Tatjane Sičove bila je simbol bezvremene, lijepe elegancije. Kolekcija ,,Orbit of Time” donijela je klasične komade koje laskaju figuri, senzualnih tkanina koje su se izdvajale majstorstvom u finim detaljima. Prelijepe lepršave haljine u svili i satenu zaokupljale su pažnju gostiju okovratnicima, nabranim rukavima, karnerima na rukavima i detaljima oko struka. Kolekcija je bila koherentna, elegantna i zadivljujuće senzualna.

This slideshow requires JavaScript.

Tajvanđanka Čing-Ming Čen u okviru brenda ,,Ming Design Studio”. Njena najnovija kolekcija ,,Charm.2015” definisana je komadima živopisnih nijansi na različitim figurama. Od peplum suknji do militarističkih kaputa, Čing-Ming obukla je žene u sve moguće forme. Budeći nostagiju kroz retro dizajn, Čing-Ming je koristila suptilne prozirne i pamučne tkanine naglašene baršunastim detaljima. Odjevni predmeti upotpunjeni su prirodnom šminkom i bijelim, crnim i cipelama boje kože. Mnoge su odjevne kombinacije bile uparene sa malim tašnama jarkih boja.

This slideshow requires JavaScript.

Sa svojim brendom ,,Sorockolita” ruska dizajnerka Viktorija Stukalova savladala je estetiku gotske subkulture da stvori nezaboravnu kolekciju koja je oduzimala dah i imala nosive komade. Vješta zanatlijka, Stukalova je ukombinovala ime svoje kolekcije ,,Black Wing” sa fascinantnim suptilnim akcentima poput kožnih izreza na blejzerima koji su nalikovali kožnim krilima ili nježnim vezom. Odvevši publiku u viktorijanski period, kulturu gotike, kolekcijom je Strukalova vratila korset, steznik i nabore na okovratniku nasuprot uskim kožnim pantalonama i štiklama da zadrži moderan i pristupačan dizajn. Kolekcija je bila u cjelini crno-bijela i teksturisana kroz majstorstvo više materijala poput vune, kože, svile i pamuka. ,,Black Wing” učinila je gotiku modernom, seksepilnom i moćnom.

This slideshow requires JavaScript.

,,Emelia’s Swimwear”, kanadski brend Emeli Hausler, publiku je odveo na odmor u tropske krajeve, kroz kolekciju luksuznih kupaćih kostima. Energične i zabavne manekenke prošetale su koketne bikinije, u interakciji jedna s drugom, praveći spontane selfije. Hausler je inspiraciju crpila iz svojih putovanja, što je rezultiralo raznovrsnim nijansama, od zemljanih do jarkih, privlaćeći tako pažnju publike. Kupaći kostimi s dva lica bili su povezani zabavnim šlicevima i ženstvenim kaiševima, držeći ravnotežu između komada funkcionalnom i stilizovanom. Revija je završena izlaskom svih manekenki u kostimima boje fuksije.

This slideshow requires JavaScript.

,,Hamon”, japanski brend koji je kreirala Kumiko Ivano, prikazao je inovativno i majstorsko zanatstvo kroz široku liniju napravljenu od djelova tkanina i materijala koje su joj ostali od kolekcija koje je pravila u proteklih deset godina. ,,RE:incarnation”, kolekcija inspirisana sjećanjima i ponovnim rođenjem, otvorena je svijetlom crvenom haljinom koja je privlačila pažnju i kretala se kroz bogatu paletu crne, sive i purpurne nijanse i na kraju divnim bijelim haljinama. Većina je odjevnih komada bila u jednoj boji, ali sa dodatkom nevjerovatne teksture kroz reciklirane tkanine šivene na njih na nekoliko načina, uključujući sirove i izlizane trake, zakrpe i preklope. Zadržavajući tradicionalni oblik kimona na dugim jaknama i ogrtačima sa širokim rukavima preko pantalona ili suknji, kolekcija Ivano izgledala je elegantno, inovativno i kreativno, savršeno udobna i nosiva.

This slideshow requires JavaScript.

Lokalni dizajner Rajan Li predstavio je kolekciju ,,Redeem your soul”. Li je prikazao eksperimentalne odjevne predmete koji su sadržali elemente muške odjeće i krojenja da bi stvorio privlačan krajnji proizvod. Namijenjena futurističkoj produkciji, kolekcija se etablirala kao avangardna ali funkcionalna sa linijom hrapavo rezanih odjevnih predmeta u metalnik tamnocrvenoj nijansi. Uticaj muške odjeće na ženskim komadima bio je vidljiv kroz strukirana ramena i mršave figure, sa dekonstruisanim rukavima koji su davali dubinu. Dosljedno i mračno, Lijevo iskustvo u ateljeu jasno je pokazalo kako je njegova kolekcija uspostavila jak ton za predstojeću noć. Iznenadna objava kojom se najavljuje da je Rajan Li ovogodišnji dobitnik nagrade Nensi Mek (stipendija koja priznaje buduće dizajnere Britanske Kolumbije a dodjeljuje je osnivač VFV-a Džamal Abdurahman) izazvala je aplauz od publike. Rajan Li će predstaviti kolekciju na međunarodnom nivou sa Global Fashion Collectiveom.

This slideshow requires JavaScript.

Brend ,,Jessture” Džesike Hu predstavio je kolekciju koja je ostala vjerna svom motu. ,,Cozy serenity” je bio prikaz umirujuće palete boja i laganih sklopova, koji su bili izuzetno dobro skrojeni i formalni za savremenu nosivu žensku odjeću. Odjevni predmeti imali su za cilj da dočaraju ,,osjećaj laganog buđenja u popodnevnim satima dugog odmora”, pa su tako i nijanse bile umirujuće – boja jorgovana, mente i bež. Većina komada je bila sastavljena od vune, sa mješavinom pamuka, pojasevima i kaiševima. Ključni komadi bili su zeleni kaput sa reverima od vještačkog krzna i vunene pantalone. Odavali su osjećaj raskošnog opuštanja. ,,Jessture” je donio majstorski spoj minimalističkih izreza koji je podoban za šetnju bulevarom i za noć provedenu u dnevnoj sobi.

This slideshow requires JavaScript.

Brend ,,Margot”, japanske dizajnerke Hane Imai, prikazao je prvu kolekciju haljina, inspirisanih ženama, imajući za cilj da im pojednostavi svakodnevno odijevanje i život. Imai koristi umirujuće neutralne i meke pamučne tkanine kako bi se postigla laganost i prozračnost. Haljine u prerijskom stilu imale su širok spektar dekoltea, od v-izreza do ramena, sa uzorcima, od kariranih do tačkastih, sa naborima, čipkom i pufnastim rukavima. Pored toga, data je elegancija klasičnoj džemper-haljini koja je ovoga puta bila urađena od vune. Kosa je bila vezana u nizak rep, ukrašena širokom trakom. Mješavina stilova usklađena je kako bi se stvorile graciozne siluete, ističući cilj brenda, a to je jednostavnost.

This slideshow requires JavaScript.

Vankuverski brend ,,Sunny's Bridal” predstavio se izuzetnom kolekcijom ,,The Divine Feminine”. Koreografisana do savršenstva, revija se sastojala iz pet djelova sa raskošnim haljinama južnoazijskog stila, što je publiku ostavilo bez daha. Svaki dio je sadržao boje u rasponu od svježih pastela i cvjetnih, metalik i odvažnih nijansi, dok se zadnji izlazak sastojao od bijelih, naglašenih srebrnim šljokica. Luksuzne haljine bile su ukrašene draguljima, hvatajući svjetlost dok su modeli lepršali pistom. Stilovi su uključivali dvodjelne komplete, haljine u obliku sirene i A-kroja, sa resama, čipkom i šlepom. Ekstravagantna kolekcija bila je otelotvorenje snažnih žena, a upravo pjesme posvećene takvim ženama čule su se u pozadini, dok su feminističke poruke bile ispisane na transparentima.

This slideshow requires JavaScript.

Australijska dizajnerka Šarlot Teri predstavila se prvom kolekcijom, ,,Chrysalis”, svoje linije ,,Arlo”. Crpeći inspiraciju iz ideja o metamorfozi, tranziciji i razvoju, ženska kolekcija bila je osnažena i sadržala različit niz eksperimentalnih odjevnih predmeta. Sa teksturom i igrom boja kao tačkama središnjeg fokusa, istakli su se velika jakna sa labavim šavovima i strukirana haljina-kecelja nošena preko svilenog topa sa uvučenim rukavima. Haljina u ponoćno plavoj boji, sa trakama koje vise razigrano, istakla se kao još genijalan komad u ovoj živopisnoj kolekciji. Šarlot je ostavila snažan utisak sa ,,Arlom” i odličan je primjer svjetskog talenta koji se predstavio na Vankuverskoj nedjelji mode.

This slideshow requires JavaScript.

Džesika Čang Či Jun iz njujorškog ,,Jessica Chang Studija” istakla se mudrim zanatstvom pri stvaranju kolekcije za jesen-zimu 2019. Sa jakom pozadinom u likovnoj umjetnosti, Džesika je koristila tkanine na kreativan način kako bi stvorila strukturu i siluetu. Paleta boja Džesikinih odjevnih komada kretala se od bijele, ružičaste, ljubičaste do plave. Inspirisana ,,Sequences” i otkrivajući kako da dokumentuje promjene, tkanine su bile pažljivo bojane, a to je predstavljalo izlaganje kože suncu, sa borama i naborima, ostavljajući otisak na materijalu. Vizuelno intrigantni nabori i obmotavanje elemenata stvorili su robustan tekstilni narativ.

This slideshow requires JavaScript.

O Vankuverskoj nedjelji mode
Vankuverska nedjelja mode jedan je od modnih događaja koji se najbrže razvijaju u svijetu mode i jedini te vrste koji se neprekidno trudi da okupi i prikaže kolekcije međunarodno nagrađivanih dizajnera iz 25 svjetskih modnih centara. Već 32 sezone Vankuverska nedjelja mode slavi multikulturalnost i mlade dizajnere. Kroz međunarodnu medijsku pokrivenost i povezanost sa kupcima, Vankuverska nedjelja mode obezbjeđuje promociju dizajnerima na putu ka uspjehu.
Više informacija na www.vanfashionweek.com.
Podsjećamo, MNE magazin je jedini medijski partner Vankuverske nedjelje mode za Jugoistočnu Evropu.
Instagram: @vanfashionweek
Twitter: @vanfashionweek
Facebook: Vancouver Fashion Week
Foto: Filippo Fior / Imaxtree.com