Porto Novi
ART PREPORUKA

RIJEKA: Uručene nagrade Porin

U dvorani riječkog Centra Zamet održana je 26. dodjela muzičke nagrade Porin.
Pjesma godine je ,,Ako te pitaju”, Tončija i Vjekoslave Huljić, koju izvodi Petar Grašo. Grašo ima i najbolje muško vokalno izvođenje, dok je priznanje za najbolje žensko vokalno izvođenje uručeno Josipi Lisac.
Porin za životno djelo pripao je Silviju Glojnariću i Ibrici Jusiću. Porin za poseno dostignuće u muzici osvojio je Paolo Sfeci.
Najbolji album etno muzike je ,,Domaj” grupe ,,Ogenj”, koja je proglašena i novim izvođačem godine.
Najbolji album zabavne muzike ,,Glas juga” Gorana Karana.
Album ,,Nuspojave” Gorana Bareta & Majki nagrađen je u dvije kategorije: za najbolji album rok muzike (producent Mario Rašić) te za najbolje likovno oblikovanje (autor Daniel Ille). Grupa ,,Detour” osvojila je nagradu za najbolje izvođenje grupe s vokalom ,,Bez tebe” i za najbolji album pop muzike ,,Tourdetour”.
,,Vatra” i Masimo dobitnici su Porina za najbolju vokalnu saradnju za pjesmu ,,Nama se nikud ne žuri”, dok je Boris Štok nagrađen za najbolji album alternativne muzike ,,Ispod kože” (producenti Boris Štok i Darko Terlević). Porin za najbolji album klupske muzike osvojio je Vojko V za album ,,Vojko” (producenti Vojko V i Vedran Zenzerović), a u saradnji s rediteljem Rinom Barbirom Vojko V je nagrađen i za najbolji spot ,,Ne može”. Vojko V ima i album godine – ,,Vojko”.
Za najbolji album folklorne muzike nagrađen je ,,Rodija se Bog i čovik” Ženske klape Luka i producenta Ivana Popeskića, dok je Porin za najbolji album klapske muzike osvojio album ,,52. festival dalmatinskih klapa Omiš”, urednika Dušana Šarca i Mije Stanića. Najbolji hrvatski tamburaši i producent Stanko Šarić dobitnici su Porina za najbolji album tamburaške muzike ,,Najbolji hrvatski tamburaši – 30 godina”, a nagradu za najbolji album pop-folklorne muzike osvojila je Klapa Šufit za album ,,Oprosti dušo”, uz muzičke producente Vinka Didovića, Damira Marušića, Ivicu Murata, Antu Gašpardija, Ivana Popeskića te preminulog Remija Kazinotija.
Zvjezdan Ružić Sextet odnio je kip za najbolje izvođenje džez muzike ,,Liuyang River” i najbolji džez album ,,Pandaland”, a nagrada za najbolju kompozicije džez muzike otišla u ruke Šimuna Matišića za kompoziciju ,,First Waltz”.
Porin za najbolju kompoziciju klasične muzike osvojio je kompozitor Petar Obradović za ,,Bird Concerto, za saksofon i orkestar”. Album ,,Ivan pl. Zajc: Nikola Šubić Zrinjski” nagrađen je za najbolje izvođenje klasične muzike (solisti Ljubomir Puškarić, Kristina Kolar, Valentina Fijačko Kobić, Ivica Čikeš, Domagoj Dorotić, Stjepan Franetović, Leon Košavić, Ozren Bilišić, Davor Radić; Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a te dirigent Ivo Lipanović), najbolji snimak albuma klasične muzike (tonski snimatelj Božidar Pandurić) te najbolju produkciju albuma klasične muzike (producent Krešimir Seletković). Valja napomenuti da su u kategoriji za najbolju produkciju albuma klasične muzike ove godine dvojica dobitnika: uz navedenog Krešimira Seletkovića, dobitnik je i Vjekoslav Nježić za album ,,Zajedno” Berislava Šipuša. ,,Zajedno” Berislava Šipuša je i album godine.
Nagradu za najbolji aranžman osvojio je Ante Gelo za aranžman pjesme ,,Zaplesale su sjene” u izvođenju Marka Tolje. Tonski snimatelj i producent Goran Martinac nagrađen je za najbolju produkciju i najbolji snimak albuma ,,From Croatia Records Studio – Tu u mojoj duši stanuješ…” Josipe Lisac , a ujedno i za produkciju albuma ,,30 godina – Greatest Hits – Live” Hladnog Piva, koji je nagrađen Porinom za najbolji koncertni album.
Igor Geržina dobitnik je Porina za najbolji instrumentalni album ,,Svim na zemlji” (čiji je ujedno i producent), dok su nagradu za najbolje instrumentalno izvođenje osvojili Hojsak & Novosel u saradnji s Vlatkom Stefanovskim za ,,Divji cvit”. Porin za najbolji album popularne duhovne muzike otišao je grupi ,,Emanuel” i producentima Domagoju Pavinu i Zoranu Švigiru za album ,,Sve činim novo”.
Nagradu za najbolji tematsko-istorijski album osvojio je ,,Do kraja vrimena” Olivera Dragojevića, čiji su urednici Anđelko Preradović i Boris Horvat, a album ,,65. Zagrebački festival”, umjetničkog direktora Nene Belana, osvojio je Porin za najbolji album s raznim izvođačima.
Izvor i foto: Porin