Porto Novi
ART PREPORUKA

ART: Ksenija Kuljača objavila album ,,Snaga”

Ksenija Kuljača, kantautor iz Beograda, danas je objavila svoj prvi album pod imenom ,,Snaga” za izdavačku kuću Kontra.
Album sadrži osam numera i predstavlja zaokružen koncept emotivnih ispovjesti kroz muziku i tekstove. U produkcijskom smislu, album je odsviran i sniman po ,,old school” principima. Naročito se insistiralo da se dobije ,,organski” zvuk svih instrumenata.
Album je najavio singl ,,Snaga” u oktobru 2018. godine koji je odmah pobrao simpatije publike, a video produkciju spota potpisao je Boris Bakalov, frontmen benda ,,Ničim Izazvan”. Ne obazirući se na trenutne trendove muzičkog tržišta, a poštujući emotivne slike pjesama, pet numera sa albuma su u rok maniru, a tri su ambijentalnijeg art-pop karaktera. Album daje tu vrstu slobode, da se izraze do kraja svi stavovi i osećanja.

,,Duga Od Papira”, rok numera, koja otvara album, postavlja pitanje, da li ljudska sujeta nadvladava pojam ljubavi, i koliko smo potonuli u bol. Pjesma ,,Kao da želiš” odiše lucidnošću i polako ,,zalazi u problem”, sučeljavanje sa konfliktom u čovjeku i situacijom u spoljašnjem okruženju. Svaka eksplicitnija emocija, dileme i odluke naglašene su tvrđim zvukom tokom čitavog albuma. ,,Mesečar” kantri zvuka nosi mirniji muzički doživljaj. ,,Kada Nebo zamolim”, ,,Snovi u vodi” i ,,Lice u ogledalu” u art pop žanru, spadaju u manju trilogiju, numere koje su poput neke mudre filozofije koja treba da se dogodi u čovjekovom srcu, prije nego što se nanovo ne desi promjena i zapečati odluka.
,,Sunovrat” je rok balada u kojoj kulminira cijela priča albuma. Dok album zatvara ,,Snaga”, pjesma, čija katarza nosi energije i ime cijelog albuma.
Ksenija je muzičku karijeru započela 2000. godine kao studijski i koncertni prateći vokal grupe ,,Neverne bebe’’, na njihovim albumima ,,Južno od sreće’’ i ,,Best of’’, kao i na koncertima širom zemlje.
Od 2006. do 2012. godine bila je član benda ,,Funkestra”, na nastupima u zemlji i regionu. Pored toga, nastupala je u svojstvu pratećeg vokala mnogim poznatim izvođačima pop i rok scene.
Godina 2013. i 2014. objavljuje singlove ,,Snovi u vodi” i ,,Kada Nebo zamolim”. Na ovim pjesmama se ostvaruje kao kompozitor, tekstopisac i producent.