Porto Novi
MODA PREPORUKA

ZAVRŠENA VANKUVERSKA NEDJELJA MODE: Sedam dana višeslojnih kolekcija dobrog kroja

Završno veče donijelo je jak odabir dizajnerskog talenta kako bi se nedjelja okončala živahnim bojama i mudrim zanatstvom.
Na početku noći, Sju Randava iz ,,The Optical Boutiquea” uručila je stipendiju od $1000 dizajnerki Sari Ranols iz brenda ,,Sarah Runnalls Collection”.
,,Haus of Zuk”, brend vankuverskog dizajnera Pitera Zuka, otvorio je posljednji dan skandaloznim predstavljanjem debi kolekcije ,,Overdose !!!”. Nestašna NSFV linija bila je inspirisana Zukovom ljubavlju prema kospleju, odnosno poigravanju sa kostimima i kulturi video-igara. Sadržala je nebinarnu odjeću koju su nosili lokalni transvestiti. Kolekcija je bila energična i provokativna, s komadima od vještačkog krzna u bojama koje su privlačile pažnju gledalaca i referencama na plišane medvjede. Duh modela je bio jednako privlačan kao i živahne kreacije, sa plesom i pjevanjem na plejbek, što je oduševilo publiku, Eksplozivno tabu, Zukova kolekcija istakla se eklektičnim rezovima i upotrebi tkanina, dizajnera koji se u svojim radovima u potpunosti izražava.

This slideshow requires JavaScript.

Lokalni dizajner Džejson Siu iz brenda ,,Studio Jason Siu” predstavio je kolekciju ,,Venezia Santa Lucia”, inspirisanu tradicionalnim venecijanskim krojem. Nekoliko komada je imalo tematsku nijansu duboke smaragdne boje koja je svjetlucala pored namjerno naboranih crnih vunenih tkanina da bi stvorila zadivljujuće izglede. Kolekcija je zatvorena kaputima sa dva lica i odlično izrađenim detaljima, uključujući maramu oko vrata. Krojenje je bilo izrazito opušteno, ali dobro urađeno, sa eksperimentalnim detaljima, pokazujući fundamentalno poštovanje prema provjerenim italijanskim tehnikama i spremnosti da se istraži krojačka granica. Dobro inspirisan i tehnički potkovan, Džejson Siu se etablirao kao jedan od najupečatljivijih dizajnera Vankuverske nedjelje mode.

This slideshow requires JavaScript.

Francuska dizajnerka Ambr Savanjak iz brenda ,,Blossom Sunday” predstavila je svježu kolekciju ,,Mauvaise Herbe” koja je podsjećala na proljeće. Kreativna, strastvena umjetnica, kreacijama je Ambr donijela raznobojnu svježinu i ženstvenost. Kolekcija je bila pastelnih tonova sa akcentom na cvjetnim detaljima i modernim, slojevitim rukavima. Okovratnici i dugmad upotpunili su pamučne komade i pantalone sa širokim nogavicama. Nježna paleta od boje breskve, plave, bijele i krem sa cvjetnim detaljima na licima manekenki, zaokružili su proljećnu kompoziciju odlikovanu delikatnošću i detaljima.

This slideshow requires JavaScript.

Karmen Ljaguno, dizajnerka luksuzne ženske odjeće iz Meksika, donijela je na pistu spokojnu kolekciju punu ženstvenosti i duhovnosti. Kolekcija „Numinous“ sa slojevima šljašteće svile u krem boji bila je senzualna i elegantna. Umjetnica koja slavi etičku konstrukciju, Karmen je dizajnirala sa elegancijom i pažnjom. Pantalone sa visokim strukom bile su uparene sa kropovanim asimetričnim topovima, haljine su bile sa izrezom, na obloženim jaknama. Komadi su bili kompletirani sa stilski naglašenim kožnim čizmama i prirodnom šminkom.

This slideshow requires JavaScript.

Dizajner muške odjeće sa sjedištem u Vankuveru Kam Sing Bains ostavio je izuzetan utisak kolekcijom ,,Singh Styles”, raznovrsnom linijom elegantnih i izvrsno krojenih odjevnih predmeta za muškarce i žene. Kolekcija je otvorena seksepilnim i moćnim ženskim kostimom u crvenoj nijansi sa prugama u boji krede i nisko rezanim prslukom. Cijela linija je bila dinamična i samouvjerena, sa ekscentričnim dodacima i dosledno modernim krojem. U središtu pažnje bio je elokventni sako sa zebra printom za muškarce i crvenom leptir-mašnom. U velikoj noći za muške kolekcije, ,,Singh Styles” se istakla kao pouzdan i kreativan prikaz funkcionalnosti.

This slideshow requires JavaScript.

Australijska dizajnerka Šarlot Teri predstavila se razigranim uvodom u prvu kolekciju ,,Chrysalis”, svoje linije ,,Arlo”. Crpeći inspiraciju iz ideja o metamorfozi, tranziciji i razvoju, ženska kolekcija bila je osnažena i sadržala različit niz eksperimentalnih odjevnih predmeta. Sa teksturom i igrom boja kao tačkama središnjeg fokusa, istakli su se velika jakna sa labavim šavovima i strukturirana haljina-kecelja nošena preko svilenog topa sa uvučenim rukavima. Haljina u ponoćno plavoj boji, sa trakama koje vise razigrano, istakla se kao još jedan genijalan komad u ovoj živopisnoj kolekciji. Šarlot je ostavila snažan utisak sa ,,Arlom” i odličan je primjer svjetskog talenta koji se predstavio na Vankuverskoj nedjelji mode.

This slideshow requires JavaScript.

Džesika Čang Či Jun iz njujorškog ,,Jessica Chang Studija” istakla se mudrim zanatstvom pri stvaranju kolekcije za jesen-zimu 2019. Sa jakom pozadinom u likovnoj umjetnosti, Džesika je koristila tkanine na kreativan način kako bi stvorila strukturu i siluetu. Paleta boja Džesikinih odjevnih komada kretala se od bijele, ružičaste, ljubičaste do plave. Inspirisana ,,Sequences” i otkrivajući kako da dokumentuje promjene, tkanine su bile pažljivo bojane, a to je predstavljalo izlaganje kože suncu, sa borama i naborima, ostavljajući otisak na materijalu. Vizuelno intrigantni nabori i obmotavanje elemenata stvorili su robustan tekstilni narativ.

This slideshow requires JavaScript.

Noć je zatvorio lokalni dizajner Aleks S. Ju. Uvijek pomjerajući granice avangarde, Aleks je sinhronizovao širok spektar izvora inspiracije kako bi stvorio svježe, neobične komade na kohezivan način. ,,The Tenth Synchronicity” pobuđuje nostalgiju mladalačkim oblicima šezdesetih, poput mini-suknji i ravnih haljina. Odjevni predmeti kontrasnih boja sa metalnim detaljima upotpunjeni su nijansiranim naočarima. Izgled koji se istakao u muškom dijelu kolekcije bio je šorts do koljena sa printom, stilizovan ružičastim džemperom preko crvene rolke. Slojeviti različiti uzorci i tekstil zajednički se provlačeći kroz teme uniformi učenika predškolske ustanove i uličnog stila, stvorili su osjećaj novog doba za sezonu jesen-zima 2019.

This slideshow requires JavaScript.

O Vankuverskoj nedjelji mode
Vankuverska nedjelja mode jedan je od modnih događaja koji se najbrže razvijaju u svijetu mode i jedini te vrste koji se neprekidno trudi da okupi i prikaže kolekcije međunarodno nagrađivanih dizajnera iz 25 svjetskih modnih centara. Već 32 sezone Vankuverska nedjelja mode slavi multikulturalnost i mlade dizajnere. Kroz međunarodnu medijsku pokrivenost i povezanost sa kupcima, Vankuverska nedjelja mode obezbjeđuje promociju dizajnerima na putu ka uspjehu.
Više informacija na www.vanfashionweek.com.
Podsjećamo, MNE magazin je jedini medijski partner Vankuverske nedjelje mode za Jugoistočnu Evropu.
Instagram: @vanfashionweek
Twitter: @vanfashionweek
Facebook: Vancouver Fashion Week
Foto: Filippo Fior / Imaxtree.com