DRUŠTVO PREPORUKA

SEKSOLOG I PSIHIJATAR JOVICA DOSTINIĆ O VEZAMA: Velika razlika u godinama između partnera nije problem

Nedavna objava da glumica Monika Beluči izlazi sa muškarcem mlađim od nje 18 godina izazvala je dominantno komentare negativne konotacije zbog velike razlike u njihovim godinama. U javnosti se, s druge strane, stiče utisak da je takva pojava, u kojoj se dešava i da muškarac zasnuje vezu su mlađom ženom, prihvatljiva, ali i česta u svijetu.

Primjer ove priče je i predsjednik Francuske Emanuel Makron čija supruga je od njega starija 24 godine. Da li je zasnivanje takvih vrsta veza rjeđa pojava i ako jeste, u kojoj mjeri na to utiče patrijarhalna sredina? U razgovoru za portal MNE magazin psihijatar i seksolog Jovica Dostinić, prije svega, kaže da bi teoretičari zavjere o ovoj pojavi vjerovatno rekli da je to još jedna perfidna podvala zapada, sa namjerom da se sruši već poljuljana građevina tradicionalnog braka, kao jedno od posljednjih utočišta nacionalnog ponosa i identiteta.

– Laici bi rekli da on traži zamjenu za mamu, a ona za tatu a to je kao motiv izuzetno rijetko. Zapravo se razlika u godinama među bračnim partnerima, raspodjeljuje kao i svaka druga prirodna pojava, u obliku zvona. Najfrekventniji su brakovi sa malom starosnom razlikom, do tri godine, pa kako ta razlika raste, frekvenca naglo opada, tako da su brakovi sa starosnom razlikom od 20-30 godina izuzezno rijetki. I nema tu ništa neobično. Lično sam upoznao ljude sa margina, koji žive u vrlo kvalitetnim vezama, gdje čak i u seksu još varniči – kaže naš sagovornik.

Očigledno, kaže on, ljubav sve podnosi.

Pojašnjavajući šta je, zapravo, potrebno za održavanje takvih veza, Dostinić navodi da ako izuzmemo one rijetke slučajeve u kojima mladi partner ulazi u vezu tendenciozno, da bi popravio svoj socijalni i materijalni status, a stariji partner sebi podiže ugled među vršnjacima i jača doživljaj sopstvene vitalnosti, ovakve veze opstaju na istim kvalitetima kao i vršnjačke.

– To znači otvorenost, iskrenost i komunikacija- istakao je on.

Kaže da, naravno, da će ovdje, upravo zbog starosne razlike, još više doći do izražaja potreba da se razgovara o različitim interesovanjima, željama, zajedničkim perspektivama, pa i o ljubomori.

Ranije se u javnosti mogla čuti teorija da su muškarci preferirali mlađe žene zato što je, između ostalog, bilo važno da imaju više djece, a Dostinić, osvrćući se na to, kaže dok se na djecu gledalo kao na radnu snagu, a boleštine i ratovi desetkovali populaciju, svakako da je to mogao biti jedan od razloga takvom promišljanja.

– Osim toga, mlada žena je bila i njegovateljica ostarjelom i onemoćalom muškarcu. Danas ne postoje ni ekonomski, ni moralni razlozi da se održi ovakav eksploatatorski stav prema ženi – istakao je on.

Utisak je da pojava zasnivanja ovakvih veza nije toliko zastupljena u Crnoj Gori, kao što jeste u svijetu, ali naš sagovornik navodi da je ta pojava rijetka svuda.

– Samo što zbog svoje ekskluzivnosti privlači pažnju medija, pa se stiče utisak da je frekventnija. Kad uzmemo u obzir da Crna Gora ima građana koliko i jedan osrednji evropski grad, jasno je da je tako rijetka pojava još manje vidljiva. Svakako da patrijarhalna sredina svojim konzervativizmom i intolerancijom prema svemu drugačijem, nepovoljno utiče već prilikom promišljanja kandidata za ulazak u jednu ovakvu vezu – zaključuje naš sagovornik.

N.Đ.