MAGAZIN PREPORUKA

MAGIČNI RIO DE ŽANEIRO: Pet razloga zbog kojih je među najlepšim gradovima na svijetu

Rio de Žaneiro, poznat po plesu, karnevalu, fudbalu, plažama ali i raznolikom duhu spada u najljepše gradove svijeta.

Rio je komplikovan, ekstreman i miran kao vlažno jutro, a klizi između svojih isparljivih vrhova i laguna iz sjenke.

Ipak postoji priča, iako ne baš blizu totalne istine, o njegovoj reputaciji kao opasnom gradu.

Rio de Žaneiro je prilično lijepa “razglednica”, ali za mnoge je daleko od rajskog.

On predstavlja ogromnu i akutnu socio-ekonomsku polarizaciju, gdje skupi stanovi mogu biti samo na korak od siromašnih favela. Napori za ublažavanje kriminala u ovim zajednicama nisu dostigli očekivanja, te i dalje vlada visoka stopa kriminala.

Sve ovo ipak ne znači da ne treba poželjeti da posjetite ovaj magičan grad – ako ste putnik, to je čudo modernog svijeta i apsolutno must seen destinacija koja ima posebnu “harizmu”.

Top mjesta

Rio de Žaneiro je prepun jedinstvenih i toliko prepoznatljivih spomenika, preko Cristo Redentora (98-metarski kip Isusa Hrista koji se nadvija nad gradom na vrhu Corcovado) do Pao de Acucar (planina sa duplim vrhom, poznata i kao Sugarloaf na ušću zaliva Guanabara) do legendarnih plaža Copacabana i Ipanema te masivne i raskošne Botaničke bašte i palate Belmond Kopakabana – velikog hotela Rio de Žaneira koji će uskoro napuniti 100 godina.

Rio ima pristojnu količinu luksuznih smještaja, ali Palata je izuzetna zbog svoje dugovječnosti – nakon toliko decenija, ona je i dalje “centar” svega.

Hotel je prošle godine otvorio restoran sa Mišelinovom zvijezdom, nazvan Mee, i uskoro će ponuditi ekskluzivu: izlazak ili zalazak sunca na Sugarloafu, koji je inače zatvoren za posjetioce u ovo vrijeme. Iako možda ne želite da se probudite u zoru ako ste pili caipirinhas prethodnog dana, zalazak sunca u Riu je među najboljima na svijetu.

Plaže

Rijetko se može pronaći metropolitsko područje s toliko plaža. Leblon i Ipanema su najzabavnije, ali vjerovatno i najkoncentrisanije turistima.

Lokalci vole i Arpoador, na istočnom kraju Ipaneme, na kojoj dolaze surferi mahom, s obzirom na učestale talase.

Praja Vermelha, u podnožju Sugarloaf-a, mirna je ako boravite u gradu, a ako želite pobjeći od gužve, plaže u Barra da Tijuca su lijepe i mirne.

U samom zalivu Botafogo nalazi se istoimena plaža koja je odlična za sunčanje (i pogled).

Leme, na sjeveroistočnom rubu Kopakabane (koja se sama očistila poslednjih godina). Leme ima nevjerovatnu mješavinu hetero, gej, hipster i lokalnih ljudi koji traže zen oazu Brahme i caipirinhas su jeftini, a voda je čista.

Stil

Prošetajte Ipanemom ili Kopakabanom i obavezno ćete vidjeti bljesak fluorescentnog ružičastog ili zelenog veza sa natpisom “Made in Brazil” s prednje strane šešira.

Sve u svemu, šeširi govore o cjelokupnom Karioka stilu: neobavezna živost i senzualnost, oslobađajuća opuštenost.

Zaustavite se u Paradise u Ipanemi- butiku koji pravi svoju liniju i za žene i za muškarce, a poznat je po raskošnim tropskim printovima inspirisanim tropskim klimama. I, naravno, ne možete boraviti u Brazilu a da ne uzmete barem jedan par Havaianas (postoje prodavnice koje ih prodaju svuda).

UNESCO je proglasio Rio kao svoju prvu svjetsku prijestonicu arhitekture za 2020.

Izdvajamo: pseudo-vanzemaljski muzej savremene umjetnosti u Niteroi, koji je dizajnirao pokojni brazilski arhitekta Oskar Neimar (upečatljiva modernistička zgrada je takođe poslužila kao pozornica za Louis Vuitton Resort 2017).

Drugi Neimar uticaj uključuje njegovu nekadašnju kuću, Casa de Canoas i monolitni hotel Nacional Rio.

 

Muzika

Prije otprilike 15 godina, jak, niskobudžetni ali visoko-energetski zvuk stigao je iz Rio de Žaneira u SAD, zahvaljujući mixtape-u, koji je proizveo DJ po imenu Diplo.

Kompilacija je nazvana “Favela on Blast” i uvela je istraživačke slušaoce u žanr poznat kao “baile funk”.

Muzika se sada naziva funk carioca, a popularnija je nego ikad – eksplodirala je u većini urbanih područja Brazila.

 

 

Izvor: elle.rs