Porto Novi
MODA PREPORUKA

VANKUVERSKA NEDJELJA MODE – PETI DAN: Raznolikost stilova dizajnera iz Kanade i svijeta

Peti dan je bio senzacionalan, sa mnoštvom stilova koje su prikazali dizajneri iz Kanade i sa Novog Zelanda.
Vankuverska dizajnerka Ejmi Herndon iz ,,Ization studija” predstavila je vizionarsku kolekciju ,,Popularity contest”, koja ima za cilj da razotkrije i razbije društvene norme. Linija Herndonove utjelovljuje ovu ideju kroz eksperimentalni sastav, tehnički pristup i urbani uticaj ulične mode. Uniseks odjeća prevazišla je rodne uloge gdje su muški modeli nosili suknje do gležnjeva, a žene široke kapuljače. Tamnu šminku imala su oba pola. Jarke boje bile su ispresijecane crnom na udobnim tkaninama koje su se dalje prepletale sa nekonvencionalnim patentnim rajsferšlusima i frazama kao što su: ,,ne razumijemo se” i ,,konformacija”. Herndonova kombinuje funkciju i formu, meke teksture i slojeve kako bi stvorila čiste rezove i kvadratne oblike na duksericama sa kapuljačom i širokim pantalonama. Najupečatljivija je bila žuta jakna u paru sa kobaltno plavim vrećastim pantalonama.

This slideshow requires JavaScript.

Sestre iz Britanske Kolumbije Oneli i Sofija prikazale su očaravajuću novu kolekciju ,,The K’wuyucun~Grizzly Bear” u sklopu svog brenda ,,Ay Lelum-The House of Good Design”. Inspiraciju su crpile iz obalne Sališ kulture i svoje porodične priče bazirane na grizliju, koji je bio uklopljen u komade. Odjevni predmeti sadržali su boje inspirisane prirodom, nijanse žalfije, tirkizne i prigušene žute, sve prožete umirujućim neutralnim tonovima. Haljine do poda u svilenim srebrnastim tkaninama lelujale su se na pisti, aludirajući na sliku rijeke koja teče, dok su baršunasti topovi i jakne sa krznom imitirale medveđe delikatno krzno. Takođe su predstavljeni drapirani šalovi i ogrtači s kapuljačom i vezom. Njihovo predstavljanje nosivih autohtonih odjevnih komada bilo je moderna priča o drevnoj tradiciji koja je očarala publiku.

This slideshow requires JavaScript.

,,Emelia’s Swimwear”, kanadski brend Emeli Hausler, publiku je odveo na odmor u tropske krajeve, kroz koketne bikinije, u interakciji jedna s drugom, praveći spontane selfije. Hausler je inspiraciju crpila iz svojih putovanja, što je rezultiralo raznovrsnim nijansama, od zemljanih do jarkih, privlačeći pažnju publike. Kupaći kostimi s dva lica bili su povezani zabavnim šlicevima, ženstvenim kaiševima i pletenicama, držeći ravnotežu funkcionalnom i stilizovanom. Revija je završena izlaskom svih manekenki u kostimima boje fuksije.

This slideshow requires JavaScript.

Prva kolekcija dizajnera koje je odabrao časopis ,,Apparel”, bila je Bredlija Smita. On je prikazao promjenu boje glečera. Kroz tkaninu je oponašao prirodu, počevši od nježnih bijelih i plavih nijansi do tamnijih. Kolekcija dizajnera sa Novom Zelanda sadržavala je niz haljina, lepršavih bluza i širokih kombinezona na kojima su se isticali ručno oslikani plavi detalji. Dok je Smit prikazao okean, Vairata je predstavila predivne cvjetne detalje na svili kojim su bile ukrašene haljine koje podsjećaju na djevojke iz dvadesetih godina prošlog vijeka, modernizovane sa asimetričnim linijama. Kolekcija je bila zavodljiva s haljinama koje su otkrivale ramena i uključivale detalje sa šljokicama. Završna kolekcija koju je predstavio ,,Apparel Magazine” jeste bila Anjina. Ona je sadržala haljine, pantalone i topove sa zelenim, bijelim i klasičnim prugama. Za kraj ostavila je izuzetno ženstvenu svilenu haljinu koja je privlačila pažnju gledalaca.

This slideshow requires JavaScript.

Generalni konzulat Republike Indonezije predstavio se revijom koja je otkrila bogate, raznovrsne i prelijepe tkanine ove zemlje. Brend ,,NY by Novita Yunus” u ponudi je imao tri komada koja su sadržala kraljevske, zlatne, tradicionalne indonežanske šare i raskošne crvene pojaseve nasuprot blejzerima, haljinama sa v-izrezom i A kroja. Bernada je predstavila raskoš indonežanskih tkanina kroz liniju bogatu materijalima i stručno ukombinovanim uzorcima. Iako često tradicionalni predmeti poput tunika, prsluka i suknji, bili su stilizovani i dostupni pomoću modernih dodataka i prigušenih boja.

This slideshow requires JavaScript.

Brend ,,Faun”, kanadske dizajnerke Marise P. Klark, prikazao je nosivu kolekciju. Robusna ženstvena linija sadržala je svilene haljine, pink pantalone širokih nogavica i antilop jaknu, komade koji su se izdvojili zbog raznolike palete ružičaste, tirkizne, crvene i plave nijanse. Klarkova je dodala teksturu i dimenziju kroz detalje kao što su biseri, zlatna obloga, rukavice sa pufnastim manžetnama i rogovi. Linija je djelovala senzualno i koketno na pisti, ali bi se isto tako lako mogla nositi u bilo kojoj kancelariji neke mlade žene ili se naći u ormaru.

This slideshow requires JavaScript.

,,Hamon”, japanski brend koji je kreirala Kumiko Ivano, prikazao je inovativno i majstorsko zanatstvo kroz široku liniju napravljenu od djelova tkanina i materijala koji su joj ostali od kolekcija koje je pravila u proteklih deset godina. ,,RE:incarnation”, kolekcija inspirisana sjećanjima i ponovnim rođenjem, otvorena je svijetlom crvenom haljinom koja je privlačila pažnju i kretala se kroz bogatu paletu crne, sive i purpurne nijanse i na kraju divnim bijelim haljinama. Većina je odjevnih komada bila u jednoj boji, ali sa dodatkom nevjerovatne teksture kroz reciklirane tkanine šivene na njih na nekoliko načina, uključujući sirove i izlizane trake, zakrpe i preklope. Zadržavajući tradicionalni oblik kimona na dugim jaknama i ogrtačima sa širokim rukavima preko pantalona ili suknji, kolekcija Ivano izgledala je elegantno, inovativno i kreativno, savršeno udobna i nosiva.

This slideshow requires JavaScript.

O Vankuverskoj nedjelji mode

Vankuverska nedjelja mode jedan je od modnih događaja koji se najbrže razvijaju u svijetu mode i jedini te vrste koji se neprekidno trudi da okupi i prikaže kolekcije međunarodno nagrađivanih dizajnera iz 25 svjetskih modnih centara. Već 32 sezone Vankuverska nedjelja mode slavi multikulturalnost i mlade dizajnere. Kroz međunarodnu medijsku pokrivenost i povezanost sa kupcima, Vankuverska nedjelja mode obezbjeđuje promociju dizajnerima na putu ka uspjehu.
Više informacija na www.vanfashionweek.com.
Podsjećamo, MNE magazin je jedini medijski partner Vankuverske nedjelje mode za Jugoistočnu Evropu.
Instagram: @vanfashionweek
Twitter: @vanfashionweek
Facebook: Vancouver Fashion Week
Foto: Filippo Fior / Imaxtree.com