Porto Novi
MODA PREPORUKA

VANKUVERSKA NEDJELJA MODE – ČETVRTI DAN: Od retro stila do ulične mode


Od gotičko crnih do živopisnih boja, četvrtak je bio veče koje će se pamtiti po eklektičnoj kombinaciji stilova.
Četvrtu noć je otvorila Tajvanđanka Čing-Ming Čen u okviru brenda ,,Ming Design Studio”. Njena najnovija kolekcija ,,Charm.2015” definisana je komadima živopisnih nijansi na različitim figurama. Od peplum suknji do militarističkih kaputa, Čing-Ming obukla je žene u sve moguće forme. Budeći nostagiju kroz retro dizajn, Čing-Ming je koristila suptilne prozirne i pamučne tkanine naglašene baršunastim detaljima. Odjevni predmeti upotpunjeni su prirodnom šminkom i bijelim, crnim i cipelama boje kože. Mnoge su odjevne kombinacije bile uparene sa malim tašnama jarkih boja.

This slideshow requires JavaScript.

Sljedeći je bio brend ,,Grandi” istoimene vankuverske dizajnerke. Grandi, koja se vraća na piste Vankuverske nedjelje mode, predstavila je odvažnu kolekciju inspirisanu krejonom pod nazivom ,,Essential Colours”. Svi odjevni predmeti bili su jednobojni, upotpunjeni sitnim detaljima na kovrdžavoj kosi. Svjetlucavi kombinezoni i haljine u bojama duge oživljeni su pomoću metalik ruža za usne i širokih naočara. Grandi je donijela kolekciju divnih osnovnih boja za ormare.

This slideshow requires JavaScript.

Brend ,,Lisa Aviva”, američke dizajnerke Lise A. Blevis, predstavio se intenzivnom dostupnom i umjereno senzualnom kolekcijom. Brend specijalizovan za pravljenje modela u američkoj veličini 10 +, prikazao je kolekciju koja je slavila obline. Prikazala je odabir lepršavih dugih haljina i suknji u zagasitim nijansama zelene, kamel i plave. Kolekcija je ponudila uske komade koji nisu krili već slavili pun oblik ženskog tijela. Revija je završena na visokom nivou – dva pletena ponča, dužine do pete, zavezanih oko struka, u ružičastoj, sa plavim, smeđim i zelenim nijansama. Istinsko svjedočanstvo pažljivog, kreativnog i inovativnog zanata. ,,Lisa Aviva” prikazala je liniju koja ne samo da izgleda dobro na plus sajz modelima, već bolje u punoj formi nego ijedne koja nosi broj ,,nula”.

This slideshow requires JavaScript.

,,Mabu49”, njujorški brend Ntokozu Fuzunine Kunene, stvoren je da njime ova dizajnerka slavi svoje bogato afričko nasljeđe kroz inspirativne, moderne odjevne komade. Kolekcija ,,Thawasa”, što na zuluu znači ,,svjetlost novog mjeseca”, inspirisana je njenim putovanjem da postane tradicionalna iscjeljiteljka. Paleta bijele i plave u kombinaciji sa kožom predstavljala je kretnju i ljepotu mjesečine. Iako drevna po inspiraciji, kolekcija je bila relevantna i mladalačka sa širokim pantalonama visokog struka, dugim tunikama u paru sa bijelim patikama. Jednostavna u boji i nosiva, kolekcija je jedinstvena zbog inovativnosti oblika, umjetničkog kroja i dramatičnih okovratnika.

This slideshow requires JavaScript.

Sa svojim brendom ,,Sorockolita” ruska dizajnerka Viktorija Stukalova savladala je estetiku gotske subkulture da stvori nezaboravnu kolekciju koja je istovremeno oduzimala dah i imala nosive komade. Vješta zanatlijka, Stukalova je ukombinovala ime svoje kolekcije ,,Black Wing” sa fascinantnim suptilnim akcentima poput kožnih izreza na blejzerima koji su nalikovali kožnim krilima ili nježnim vezom. Odvevši publiku u viktorijanski period, kulturu gotike, kolekcijom je Strukalova vratila korset, steznik i nabore na okovratniku nasuprot uskim kožnim pantalonama i štiklama da zadrži moderan i pristupačan izgled. Kolekcija je bila u cjelini crno-bijela i teksturisana kroz majstorstvo više materijala poput vune, kože, svile i pamuka. ,,Black Wing” učinila je gotiku modernom, seksepilnom i moćnom.

This slideshow requires JavaScript.

Australijska dizajnerka Frančeska Aleksander predstavila je ,,Continuum” svog brenda ,,Frank & Virginia”, kolekciju sa stavom, definisanu draperijom i slojevitošću. Živopisne boje donijele su energiju na pistu. Lepršave duge haljine i kombinezoni bili su asimetričnog kroja. Džepovi, preklopi i kaiševi dali su dubinu i funkcionalnost ovoj liniji, a nekoliko komada pred kraj revije dodale provokativnost providnim tkaninama i uskim formama. ,,Continuum” je dobro skrojena, energična i seksepilna.

This slideshow requires JavaScript.

Lokalni dizajner i odnedavno diplomac Blanš Mekdonalda, Žerom, zatvorio je veče energičnom revijom muških i ženskih modela, a inspiraciju je pronašao u uličnoj modi. Kolekcija je sadržala širok spektar materijala i uticaja – od ledeno bijelih kožnih pantalona ukombinovanih sa fluorescentno narandžastim kapuljačama do velikih pufnastih jakni i smeđih pantalona. Muzika koja se čula djelo je vankuverske rep grupe ,,So Loki” i bila je eksplozivna, navodeći modele da hodaju silovito niz pistu. Uticaji su došli direktno iz hip-hop kulture sa uzorcima kroja sedamdesetih i futurističkog koncepta. Iako je revija bila izuzetno raznovrsna, ostala je dosljedna stilu Žeroma i on je na kraju zavrijedio stojeće ovacije publike dok je plesao sa modelima.

This slideshow requires JavaScript.

O Vankuverskoj nedjelji mode
Vankuverska nedjelja mode jedan je od modnih događaja koji se najbrže razvijaju u svijetu mode i jedini te vrste koji se neprekidno trudi da okupi i prikaže kolekcije međunarodno nagrađivanih dizajnera iz 25 svjetskih modnih centara. Već 32 sezone Vankuverska nedjelja mode slavi multikulturalnost i mlade dizajnere. Kroz međunarodnu medijsku pokrivenost i povezanost sa kupcima, Vankuverska nedjelja mode obezbjeđuje promociju dizajnerima na putu ka uspjehu.
Više informacija na www.vanfashionweek.com.
Podsjećamo, MNE magazin je jedini medijski partner Vankuverske nedjelje mode za Jugoistočnu Evropu.
Instagram: @vanfashionweek
Twitter: @vanfashionweek
Facebook: Vancouver Fashion Week
Foto: Filippo Fior / Imaxtree.com