DRUŠTVO PREPORUKA

FOND ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE: Od 1. aprila ukida se ovjera zdravstvenih knjižica

Ovjera zdravstvenih knjižica ukida se od 1. aprila, tako da crnogorski građani više neće morati da čekaju ispred šaltera u područnim jedinicama (filijalama) Fonda za zdravstveno osiguranje kako bi ovjerili zdravstveni dokument, kazao je direktor Fonda Sead Čirgić.

Prema njegovim riječima, podaci o osiguranicima statusu osiguranja ubuduće će se elektronski ažurirati i oni će biti dostupni na svim punktovima zdravstvenih ustanova.

-Biće obezbijeđena automatska elektronska verifikacija zdravstvenih knjižica, odnosno njihova ovjera. Dovoljno je da pacijent kod izabranog doktora ili ljekara specijaliste ponese svoju knjižicu, a na punktu će biti obezbijeđena provjera da li je ona elektronski ovjerena, odnosno da li ima pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku sredstava Fonda – pojasnio je Čirgić.

On je naveo i da će od 1. aprila na portalu ezdravlje biti instaliran servis e-osiguranje, pa će osiguranik u svakom trenutku moći da provjeri da li je uredno prijavljen na zdravstveno osiguranje, odnosno da li je njegova knjižica aktivna (elektronski ovjerena).

-To se posebno odnosi na osobe koje promijene radno mjesto ili se prvi put ulaze u status osiguranja. Moći će da provjere da li ih je poslodavac prijavio na osiguranje – rekao je Čirgić, naglasivši da će ukidanje ovjere zdravstvenih knjižica bitno olakšati osiguranicima, jer više neće morati da čekaju ispred šaltera, dok će istovremeno rasteretiti i zaposlene u svim područnim jedinicama i filijalama.

Iz Fonda je ranije najavljivano da će biti ukinute i zdravstvene knjižice, međutim taj projekat preuzelo je Ministarstvo javne uprave koje planira uvođenje jedinstvenog dokumenta koji će objediniti zdravstvenu knjižicu i ličnu kartu.

Još se ne zna kada će biometrijska dokumenta konačno moći da se zamijene savremenim, jedinstvenim dokumentom.

Prvi čovjek Fonda kaže da su izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju inicirali da se bolovanje koje je izabrani doktor odobravao na 15 dana, sada produži na mjesec.

-Mislimo da je to dobro rješenje s obzirom na to da doktor najbolje poznaje zdravstvenu situaciju svog pacijenta, a sa druge strane smanjio bi se i pritisak na prvostepene komisije Fonda, kao i na specijaliste na bolničkom nivou. Smatram da bi imali višestruki efekat takvog pristupa – rekao je Čirgić.

 

Izvor: Pobjeda