DRUŠTVO PREPORUKA

TERMOELEKTRANA PLJEVLJA: Zagađeni vazduh izazvao 35 prijevremenih smrtnih slučajeva

Zagađeni vazduh, koji je velikim dijelom posljedica rada Termoelektrane Pljevlja, godišnje odnese više života od saobraćajnih nesreća, upozorava Institut za javno zdravlje.

-Godišnja stopa prijevremene smrtnosti koja je povezana sa izlaganjem zagađujućim česticama je 10-60 puta veća od smrtnosti usljed saobraćajnih nezgoda ili 2-20 puta veća od smrtnosti usljed bolesti digestivnog sistema u Crnoj Gori – kazali su iz Centra za zdravstvenu ekologiju Instituta.

Savez za životnu sredinu i zdravlje (HEAL) je prošlog mjeseca u svojoj analizi upozorio da je, na primjer, pljevaljska Termoelektrana svojim djelovanjem 2016. godine izazvala 35 prijevremenih smrtnih slučajeva u Crnoj Gori, a ukoliko se uzme njen uticaj i van granica onda je broj slučajeva 133.

Procjena uticaja na zdravlje u Crnoj Gori u ovom izvještaju HEAL-a data je na osnovu podataka emisija iz Elektroprivrede Crne Gore za 2016. godinu.

Iz Centra ističu da su u izradi procjene uticaja za čitav Balkan, kao i Crnu Goru korištena naučno utemeljena metodologija, zbog čega smatraju dobijene podatke validnim.

Napominju da je krajem 2015. i početkom 2016. sprovedena studija procjene zagađenja vazduha na zdravlje, a nalazi studije su predstavljeni u dokumentu “Uticaj zagađenja vazduha na zdravlje u Crnoj Gori“. Studiju su sproveli eksperti Svjetske zdravstvene organizacije uz podršku i pomoć lokalnih eksperata iz Instituta za javno zdravlje i Centra za ekotoksikološka ispitivanja.

 

Izvor i foto: Vijesti