DRUŠTVO PREPORUKA

CEDIS: Počela revitalizacija mreže u selima

Ilustracija

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) počeo je revitalizaciju distributivne mreže u ruralnim područjima, za koju su u naredne tri godine predviđena 32 miliona eura, saopšteno je iz ove kompanije.

Tokom ove, ujedno i prve godine realizacije projekta, planiran je trošak od 12,4 miliona, a 2020. i 2021. godine, uložiće se deset, odnosno 9,6 miliona eura.

-U naredne tri godine akcenat je stavljen na ruralno područje, čime se i potvrđuje riješenost CEDIS-a da investira u poboljšanje kvaliteta napajanja u selima. Revitalizacija mreže obuhvatiće većinu seoskog područja. Nakon realizacije projekta stvoriće se uslovi za priključenje novih objekata, što će, kako se i očekuje, pozitivno uticati na razvoj seoskog turizma i poljoprivrede – kazali su u kompaniji.

Ekipe CEDIS-a početkom marta su počele inspekcije na dalekovodima deset kilovoti Slap Zete koji se napaja sa trafostanice 35/10 kilovolti Danilovgrad, dalekovoda deset kilovolti Grahovo koji dobija struju iz trafostanice 35/10 kilovolti Vilusi, kao i desetokilovoltnog dalekovoda Tomaševo koji se napaja sa trafostanice 35/10 kilovolti Čokrilje u Bijelom Polju.

-Inspekcija podrazumijeva obilazak dalekovoda od ovlašćenih lica CEDIS-a i konzorcijuma izvođača radova, kao i odabir tehničkih rješenja koja podrazumijevaju, onamo gdje bude potrebno, ugradnju novih stubova, provodnika i ostalih djelova mreže za svaki objekat koji je sastavni dio dalekovoda – naveli su u kompaniji.

Šef Centra za održavanje 10 kV i 0,4 kV mreže u CEDIS-u, Ivan Brajović, objašnjava da je napravljen plan inspekcija i za ostale dalekovode koji će se raditi u prvoj godini ugovora.

-Riječ je o deset-kilovoltnim dalekovodima Gubavač u Bijelom Poju, Dolac u Beranama, Bijela u Šavniku i Krute u Ulcinju. Radićemo i obilazak stubnih trafostanica i nisko naponske mreže koje pripadaju tim dalekovodima – rekao je Brajović i dodao da će inspekcije na ostalim dalekovodima početi 1. aprila.

Brajović naglašava da CEDIS-ove planove jedino može ugroziti loše vrijeme koje bi prouzrokovalo kvarove i prekide na mreži i onemogućilo izlazak ekipa na teren.

-Kada je riječ o izvođenju radova, postoji mogućnost da se pojave određeni problemi na terenu, ali se nadamo da ćemo dobrom organizacijom posla i komunikacijom sa krajnjim korisnicima ipak uspjeti da ispoštujemo rokove inspekcija i radova koji slijede – kazao je Brajović.

On je istakao da će kroz druge razvojne projekte biti fokusirani na skraćivanje dužine niskonaponskih vodova interpolacijom novih trafostanica 10/0,4 kilovolti. Brajović dodaje i da će korisnici distributivne mreže, u toku inspekcijskog rada, biti upoznati sa projektom putem flajera, medija i kroz direktnu komunikaciju.

-Ono što je sigurno jeste spremnost CEDIS-a da kroz buduće investiranje u revitalizaciju, rekonstrukciju i modernizaciju postojećih kao i izgradnju novih elektroenergetskih objekta u crnogorskim opštinama, elektrodistributivni sistem dovedu do nivoa koji će korisnicima obezbijediti kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom – zaključili su u kompaniji.

Prioritetan zadatak CEDIS-a, kako ističu njegovi predstavnici, je pouzdano i stabilno napajanje strujom oko 390.000 korisnika elektrodistributivnog sistema.

-Studiozno se osmišljavaju i donose planovi investicija koji, osim izgradnje novih objekata i mreže, obuhvataju i investicione projekte rekonstrukcije, modernizacije i revitalizacije postojećih elektroenergetskih objekata, u šta spada i novi Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže – kazali su u CEDIS-u.