PREPORUKA SPORT

ŽRIJEB ZA MUNDOBASKET: Crna Gora u grupi sa Grčkom, Brazilom i Novim Zelandom 

Foto: FIBA

Košarkaši Crne Gore na Svjetskom prvenstvu u Kini u Grupi F zaigraće u Nanđingu protiv Grčke, Novog Zelanda i Brazila, rezultat je današnjeg žrijeba u ,,Bej areni” u Šenženu.
Crna Gora prvi meč odigraće 31. avgusta protiv Grčke. Slijede utakmice protiv Novog Zelanda 2. septembra i dva dana kasnije protiv Brazila.
Selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore Zvezdan Mitrović bio je zadovoljan nakon žrijeba.
– U konkurenciji Srbije, koja je mogla da nam dođe, ipak su Grci bolji izbor, pod uslovom da Adetokumbo ne igra. Grci su ekipa sa velikim potencijalom i iskustvom, ali im dosta zavisi od motivacije. Jednostavno neko prvenstvo igraju odlično, a na sljedećem znaju da potpuno podbace – kazao je Mitrović.
Brazil je, dodao je on, atraktivan protivnik.
– Znamo dobro te igrače koji su u NBA ligi i Evropi, ali tek ćemo vidjeti koga će sve pozvati i ko će im nastupati iz domaćeg šampionata – rekao je Mitrović.
Za Novi Zeland naš selektor ističe da je ,,nezgodna reprezentacija”.
– Definitivno nije ona koju ćemo lako pobijediti. Ono što znam jeste da uvijek igraju izuzetno borbeno. Ono što pokazuju na kontinentalnim prvenstvima zna biti izuzetno interesantno – smatra Mitrović.
Za kraj poručio je da će razmišljati samo o ,,našoj igri, tek kasnije o rivalima”.
Kina i Crna Gora imaju jednu zajedničku stvar, a to je da su i jedna i druga zemlja debitanti ovog takmičenja. Košarkaši Crne Gore prvi put plasirali su se na Svjetsko prvenstvo u Kini kojoj je ovo prva godina da je domaćin ovog veličanstvenog događaja.
Grupu A činiće Obala Slonovače, Poljska, Venecuela i Kina.
U Grupi B su Rusija, Argentina, Koreja i Nigerija.
U Grupi C rivali su Španija, Iran, Portoriko i Tunis.
U Grupi D zaigraće Angola, Filipini, Italija i Srbija.
Grupu E činiće Turska, Češka, S.A.D. i Japan.
U Grupi G biće Dominikanska Republika, Francuska, Njemačka i Jordan.
U Grupi H za što bolji plasman ,,boriće” se Kanada, Senegal, Litvanija i Australija.
Predstavljena je maskota prvenstva, simboličnog imena Sin snova.
Po dvije najbolje ekipe iz svake grupe formiraće nove četiri grupe, iz kojih dvije prvoplasirane idu u četvrtfinale.
Da Kina uveliko priprema spektakl za period 31. avgust-15.septembar, govorili su i današnji akteri, koji su ujedno promoteri Svjetskog prvenstva u Kini – najveće košarkaško ime Kine Jao Ming, NBA as Kobi Brajant i američki pjevač Džejson Derulo koji je danas otvorio žrijeb pjesmama ,,Don't wanna go home”, ,,Trumpets” i ,,Want to want me”, a zatvorio numerom ,,The other side”.
Nevjerovatne scene vidjele su se na žrijebu pri izlasku na binu Kobija Brajanta. Cijela dvorana skandirala je njegovo ime.
 Na početku žrijeba prikazan je snimak u kojem su podsjetili na prvake svijeta. Odjekivala su imena ,,Jugoslavija”, ,,Sjedinjene Američke Države” i ,,Španija”. Upravo S.A.D. i Jugoslavija imaju najviše medalja na prvenstvu svijeta, S.A.D. 12 (pet zlatnih, tri srebra i četiri bronze), a Jugoslavija deset (pet zlatnih, tri srebra i dvije bronze).
B.R.