DRUŠTVO PREPORUKA

MARATONAC VELIKOG SRCA: Pejović trči humanitarni maraton, ovog puta za malog Luku

Momčilo Pejović/ Foto: arhiva RTCG

Podgorički atletičar Momčilo Pejović trčaće sjutra humanitarni maraton za dječaka Luku Grgurevića koji boluje od cerebralne paralize. Pejović će, kako je najavio za MNE magazin, startovati oko sedam časova sa Cetinja, i tokom maratona do Podgorice, nosiće natpis kao podsjetnik svima da pošalju SMS sa sadržajem 23 na broj 14543.

Luka(2009) boluje od cerebralne paralize, dijagnoze koja mu je postavljena 2012. godine. Za operaciju u SAD-u potrebno je 44.000 eura. Kako kaže Momčilo, do sad je skupljeno oko 19 hiljada eura i on se nada da će ova akcija biti uspješna. Kao i sve ranije.

A na spisku njegovih ranijih akcija su, takođe, humanitarni maratoni istrčani za Milenu Bečanović, Mašu Baošić, Anesu Pejčinović, Ilinu Raonić.

Mileni je kaže bio “sretne ruke”. Nakon liječenja u Istanbulu, ona je napredovala.

– Ona je sada više nego 20 odsto samostalna. Traži hranu sama, obavlja fiziološke potrebe…,. Nevjerovatan uspjeh. Iako ljudi nijesu vjerovali. Bio sam sretne ruke svima. Ubrzo nakon maratona oni su išli dalje i rezultati su zaista vidljivi – priča Momčilo.

Kad je vidio da je Luki potrebna pomoć, dodaje, kontaktirao je porodicu Grgurević i oni su to prihvatili.

Humanitarne maratone počeo je da trči prije dvije godine.

-To je neki unutrašnji osjećaj, koji sam ja ispunio na taj način. To je ljudska dužnost. Cilj mi je da motivišem građanstvo da pokažu ljudskost i doniraju po  euro. Jer svako malo od njih znači mnogo toj djeci. Ne tražim ničiju zahvalnost. To je samo način da budemo odgovorni jedni prema drugima, kao ljudi. To je ono što bi trebalo da ispunjava sve nas – kazao je Momčilo.

Pejović je istrčao brojne maratone i polumaratone u zemlji i regionu. Osvojio je prvo mjesto na Trci oslobođenja 2015. godine u Podgorici, treću poziciju zauzeo je prije pet godina u Baru na seniorskom crnogorskom prvenstvu na 10 kilometara…, 30. marta će učestvovati na ultra maratonu sa startom kod bivšeg hotela Siti. Pravnik je po struci, i zaposlen je u preduzeću gradskog “Vodovoda”.

 

M.S.