DRUŠTVO PREPORUKA

HOTEL HILTON PODGORICA: Otvoren deveti salon vina MonteVino

U Hotelu Hilton u Podgorici, danas je otvoreno deveto izdanje najkvalitetnijeg vinskog događaja u Crnoj Gori-salona vina MonteVino.

Posjetioci salona će, tokom dva dana sajma vina, imati priliku da probaju neka od 600 vina iz 16 država, a očekuju ih i drugi ekskluziviteti.

Luka Bešić, potpredsjednik Udruženja somelijera Crne Gore, istakao je da je ovogodišnje izdanje salona vina do sada najveće, te da ovaj vinski događaj spada u pet najkvalitetnijih u regionu.

-Deveto izdanje salona je najveće do sada. Na njemu će biti predstavljeno više od 600 etiketa, 128 vinarija, i veliki broj premijera – čak 48 vinskih etiketa se po prvi put predstavlja u Crnoj Gori. Imamo i najveći broj crnogorskih vinarija do sada, oko 20, kao i prvo predstavljanje vinarija iz Francuske i Italije. Dakle, vinska lista je najkvalitetnija do sada. Sajam se organizuje po deveti put, što govori o njegovom značaju, i uspješnosti, a istakao bih i činjenicu da ovaj sajam spada u pet najznačajnijih vinskih događaja u regionu, a u Crnoj Gori je ubjedljivo najveći – kazao je Bešić.

Jedan od izlagača vina na sajmu, Edin Tuzović, u ime vinarije Kutjevo, kazao je da je učešće na salonu vina MonteVino odlična prilika da ljubiteljima vina u Crnoj Gori predstave svoju ponudu.

-I ove godine Kutjevačka vinarija se odazvala na poziv organizatora. Ovo je značajan sajam u Crnoj Gori, gdje se svake godine može primijetiti sve više izlagača i etiketa, a Kutjevo prati trendove. Ove godine predstavljamo novu liniju Maximo, to su kupaže Chardonnay Graševina, Sauvignon blanc i Traminca, imamo novi i Horeca Roze, lagano ljetnje vino, De Gotho program, premijum program od Kutjeva, Graševina koja je odležala pola godine u bariku, Pinot Noir, dakle vina koja su u Crnoj Gori izuzetno prihvaćena. Učešće na svim sajmovima doprinosi promociji i firme i turističkog mjesta na kojem se to održava. U Crnoj Gori nemamo previše mogućnosti da izložimo svoje proizvode, tako da je MonteVino uvijek rado iščekivana prilika da se predstavimo ljubiteljima vina- kazao je Tuzović.

Salon će biti otvoren i sjutra, a u 18 sati će biti proglašena najbolja crnogorska vina.

MonteVino organizuju Nacionalno udruženje sommeliera Crne Gore i Vinska akademija Crne Gore pod pokroviteljstvom Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Glavnog grada i Turističke organizacije Podgorice.

D.Markuš

Foto: B.Šekularac