DRUŠTVO PREPORUKA

FZO: Za djecu dijabetičare 28 aparata i 196 senzora

U Crnoj Gori oko 300 mališana živi sa dijabetesom. Oni od sada preko Fonda za zdravstveno osiguranje mogu besplatno dobiti senzore za mjerenje nivoa šećera u krvi, što će im značajno olakšati samu proceduru, budući da su do sada u tu svrhu koristili igle.

Od početka primjene izmjene Pravilnika o ostvarivanju prava na medicinsko-tehnička pomagala Fond za zdravstveno osiguranje odobrio je 28 aparata za kontinuirano mjerenje šećera u krvi i 196 senzora, kazao je direktor Fonda Sead Čirgić.

Senzori se, kako je objasnio, odobravaju u količini od sedam komada na svaka tri mjeseca, dok je rok korišćenja aparata pet godina.

Do sada je, ističe Čirgić, podnijeto petnaestak zahtjeva za refundaciju.

-Aparati se odobravaju djeci od četvrte do 18-te godine života, kojima doktor endokrinolog Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore predloži korišćenje tog pomagala -, pojasnio je Čirgić.

Roditelji, kako je rekao, sa izvještajem ljekara i predlogom za odobravanje nabavke pomagala (obrazac Fonda) obraćaju se područnoj filijali Fonda kod koje je osigurano lice prijavljeno na zdravstveno osiguranje, kako bi im Fond izdao potvrdu o odobrenju nabavke pomagala.

 

Izvor: Dnevne novine