MAGAZIN PREPORUKA

NTO: Turistička ponuda Crne Gore na sajmu turizma u Moskvi

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Rusiji, lokalnim turističkim organizacijama, strateškim partnerima i turističkom privredom predstavljaju turističku ponudu Crne Gore na međunarodnom turističkom sajmu „MITT 2019“ (Moscow International Travel &Tourism Exhibition), koji se održava od 12. do 14. marta u Moskvi.

Riječ je o najznačajnijoj turističkoj sajamskoj manifestaciji na tržištu Ruske Federacije, koja okuplja više od 2500 izlagača i oko 23.000 profesionalaca u turizmu iz cijelog svijeta.

Tokom sajma, direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić održala je niz sastanaka sa zainteresovanim potencijalnim novim partnerima i predstavnicima ruskih turoperatora i agencija koji imaju u svojim katalozima Crnu Goru, među kojima su: R Tours Company, PAKS, ICS Moskva, Rossian Express, TUI Russia, Biblio Globus, Intourist – Thomas Cook Russia.

Na osnovu dosadašnjeg interesovanja turista najavljeno je da će se nastaviti pozitivan trend sa ovog tržišta i ove godine. Pored toga, u razgovorima je istaknuto, da se u skladu sa aktuelnim trendom i kasnijim bukingom koji karakteriše navike ruskih turista, može očekivati i porast broja turista koji dolaze individualno.

Štand Crne Gore posjetio je i ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji Ramiz Bašić.

Tokom prethodne godine Crnu Goru je posjetilo blizu 340 000 gostiju iz Rusije koji su ostvarili više od 3,1 miliona noćenja, što je za oko 2% više u poređanju sa godinom ranije, čime je nastavljen trend rasta turističkog prometa sa ovog tržišta koji je obilježio proteklu deceniju. Sa prosječnim zadržavanjem u destinaciji oko devet dana, u ukupnoj strukturi ostvarenih noćenja tokom prethodne godine ruski turisti učestvovali su sa oko 25%.

Dobroj posjeti sa ovog tržišta u mnogome doprinosi dobra avio povezanost. Nacionalni avio prevoznik Montenegro Airlines u saradnji sa turoperatorima sa ovog tržišta ima redovne linije iz Moskve za Tivat i Podgoricu, a saobraća i sezonskom linijom za Sankt Peterburg iz Tivta.

Ruske avio kompanije Aeroflot, Siberia Airlines i Pobeda, u saradnji sa generalnim zastupnikom za Crnu Goru Fly Montenegro nastavljaju sa redovnim saobraćajem iz Moskve tokom cijele godine koji bilježe odličnu popunjenost, a tokom ljetnje sezone biće realizovani i čarter letovi iz Moskve, Sankt Peterburga, Ekaterinburga, Samare i drugih ruskih gradova.

U cilju animiranja ruskih turista da svoj odmor i ove godine provedu u Crnoj Gori, posredstvom NTO CG i lokalnih turističkih organizacija Budve, Bara, Tivta i Herceg Novog, u jednim od najčitanijih dnevnih novina Ruska Gazeta (РОССИЙСКАЯ ГАЗЕТА) u susret sajmu, objavljen je turistički dodatak posvećen našoj destinaciji, u oko70 000 primjeraka, koji se distibuira i tokom sajma.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore svoju ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Budve, Bara, Tivta, Ulcinja, Podgorice i Cetinja, hotelske kompanije Montenegro Stars, Beppler&Jacobson MN, Budvanska rivijera, nacionalni avio prevoznik Montenegro Airlines, turoperator R Tours Company, hoteli Maestral Resort&Casino, Melia Petrovac, Lazure Hotel&Marina, turističke agencije Montenegro Tourist Service i kompanija M Tel.