ART PREPORUKA

FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI: Džuli Endrjus dobitnica Zlatnog lava za životno djelo

Foto: labiennale.org

Juče je, na Međunarodni dan žena, Upravni odbor Filmskog festivala u Veneciji, na čelu sa Paolom Baratom, saopštio da je dobitnica Zlatnog lava za životno djelo ,,velika engleska glumica, zvijezda klasika koje vole ljudi širom svijeta, poput ,,Mary Poppins” (1964), ,,The Sound of Music” (Moje pjesme, moji snovi, 1965) i ,,Victor Victoria” (1982)” Džuli Endrjus.
Predlog je dostavio direktor Festivala Alberto Barbera.
– Veoma sam počastvovana što sam odabrana da budem dobitnica ovogodišnjeg priznanja Zlatni lav za životno djelo. Filmski festival u Veneciji odavno je prepoznat u svijetu kao jedan od najcjenjenijih međunarodnih festivala. Zahvaljujem Bijenalu na ovom priznanju svog rada i jedva čekam dolazak u prelijepu Veneciju u septembru tom vrlo posebnom prilikom – rekla je Endrjus.
Barbera, obrazlažući predlog, istakao je da je kao mlada Endrjus stekla ugled u londonskim mjuziklima, kasnije i Brodveju, zahvaljujući izuzetnom vokalnom i glumačkom talentu. Već sa prvim holivudskim filmom ,,Mary Poppins” bilježi ,,zvjezdani” status, koji će nakon toga samo dodatno potvrditi ulogom u filmu ,,The Sound of Music”.
– Ovim dvijema ulogama zabodila je međunarodnu slavu, čineći je ikonom koju je obožavalo nekoliko generacija ljubitelja filmske umjetnosti. Pored različitih interpretacija koje se mogu dati za ova dva poznata filma (isticanje transgresivne vrijednosti njenih likova, a ne njihovog očiglednog konzervativizma), moramo upamtiti da je Endrjus išla van okvira kako bi izbjegla da ostane ukalupljena kao ikona porodičnih filmova. Prihvatala je uloge koje su raznolike, dramatične, provokativne i prožete oštrom ironijom. Kao primjer navodim ,,The Americanization of Emily” Artura Hilera i mnoga ostvarenja koje je režirao njen suprug Blejk Edvards, sa kojim formira vrlo duboko i dugotrajno umjetničko partnerstvo, izuzetan primjer ljudske i profesionalne privrženosti do zadivljujuće estetskog projekta koji je prevladao nad komercijalnim uspjehom individualnih filmova. Ovaj Zlatni lav je zasluženo priznanje izvanredne karijere koja je divno raščlanila popularni uspjeh od umjetničke ambicije, bez ikakvog potpadanja pod kompromis – kazao je Barbera.
Sedamdeset šesto izdanje Filmskog festivala u Veneciji biće održano od 28. avgusta do 7. septembra.
B.R.

kud duga