MAGAZIN PREPORUKA

KLARA CETKIN ZASLUŽNA ZA DAN ŽENA: “Kad muškarci ćute, naša je dužnost da dignemo glas”

Neki ga slave, neki smatraju da je Međunarodni dan žena kao praznik prevaziđen. Moje je mišljenje podijeljeno. Svaka žena, svaki dan u godini treba da posveti samoj sebi, u tom smislu u kojem ovaj praznik osporavaju upravo pod tim izgovorom, da nije u redu da se samo jedan dan obilježava kao takav. Ali ovaj praznik predstavlja i nešto sasvim drugačije. Treba ga proslaviti i zaista obilježiti na pravi način i sjetiti se svih žena koje su se posvećeno borile za svoja prava i jednakost koja im je bila uskraćena. Tačno je da je to ženama otežalo na neki način položaj u odnosu na muškarce. Jer sve mi jesmo žene, majke, supruge, a sada smo i hranitelji, pa smo sebi hrabro dodale još jednu obavezu pored svih navedenih. I svaka od nas brine o djeci, brine o svom partneru, brine o kući i radi. I nije lako. I valjda to zaista pravi razliku između žena i muškaraca. Mi smo nježnije, ali ujedno i jača polovina u tom odnosu. Jer mi možemo sve!

Drage moje žene, neka vam i danas neko donese cvijeće i poljubi vas nježno, i neka pojedini kažu da je to kliše, ali ipak ovo jeste naš dan, naš međunarodno priznat praznik!

O OSMOM MARTU

Osmog marta 1910. godine u Kopenhagenu je održana konferencija žena socijalista, na inicijativu njemačke revolucionarke Klare Cetkin.

Na konferenciji je ustanovljen praznik DAN ŽENA u znak sjećanja na demonstracije američkih žena u Čikagu 8. marta 1909. godine.

– Interesi radnika, kao eksploatisane i potlačene klase su isti u svim zemljama.
– Ne stradaju samo zaposlene žene zbog teških uslova rada i niskih nadnica. Ni radnicima muškarcima nije ništa bolje.
– Kad muškarci ćute, naša je dužnost da dignemo glas u ime naših ideala.
– Žena proleterka se bori rame uz rame sa muškarcem iz svoje klase protiv kapitalističkog društva.
– Ženska radna snaga je naročito privlačna za strane kapitaliste, ne samo zbog niže cijene nego i zbog veće pokornosti žena.
– Kako kapitalisti ugnjetavaju radnike, tako muškarci ugnjetavaju žene i to će tako i ostati sve dok se žene ekonomski ne osamostale.

Klara Cetkin

Izvor: Detinjarije.com