Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Održan panel ,,Novinarstvo – zaštita i prilika za korak naprijed u promociji ,,vidljivosti” žena ili…”

Danas je u hotelu Podgorica u organizaciji Portala Analitika održan panel „Novinarstvo – zaštita i prilika za korak naprijed u promociji „vidljivosti“ žena ili….“
Panel je organizovan u okviru projekta „Savremena karijatida“ o važnosti uloge medija – najboljih praksi i uspješnih priča, promocije i ohrabrivanja žena za veće prisustvo u javnom životu. Teme panela su: Mediji kreatori ili nosioci poruke o ,,vidljivosti” žena u društvu kroz profesionalni i privatni angažman, Uloga medija u kreiranju svjesnosti i pokretanju na akciju – primjeri u regionu, lični primjeri ,,Ne možeš biti ono što ne vidiš” – ne možeš dobiti inspiraciju. Žene kao mitbasterke (mythbuster) ili žene kojima su potrebni uzori, inspiracija, Hiperseksualizacija sadržaja – negativna poruka objektivizacije žene da je primarna poruka seksualnost kao način i put za ostvarivanje moći.
Na panelu su govorile Dženana Karup – Druško, glavna urednica portala Avangarda, Biljana Stepanović, direktorka Business Info Group, glavna i odgovorna urednica Nove ekonomije, Dragica Mugoša, freelance novinarka, urednica AIM,  Tamara Nikčević, novinarka, Sonja Drobac, direktorica i glavna i odgovorna urednica Prva TV Crna Gora, Vesna Rajković -Nenadić, zamjenica glavnog i odgovornog urednika Portala Analitika.
Moderator je bio Siniša Adamović, novinar RTCG-a.
Vesna Rajković – Nenadić, zamjenica glavnog i odgovornog urednika Portala Analitika, je objasnila cilj projekta.
– Cijeli projekat je zamišljen u nekoliko pravaca. Jedan je tekstovi koji se odnose na nasilje od ekonomskog do seksualnog, u drugom pravcu idemo sa tekstovima koji se odnose na promociju uspješnih žena i na to kako su se one borile sa predrasudama. U okviru tog projekta imaćemo dva panela, jedan smo imali danas a drugi ćemo imati negdje u junu. Pokušali smo da otvorimo i priču kakav je položaj žena u medijima i crnogorskim i u regionu, koliko su one zastupljene, na koji način se izvještava i negdje je tu opšti zaključak da je žena još uvijek diskriminisana – naglasila je Rajković-Nenadić.
Dženana Karup -Druško, glavna urednica portala Avangarda, je kazala da je skup bitan upravo zbog toga što se prvi put na jednom mjestu našlo ovoliko uspješnih žena koje imaju vrlo ozbiljnu poziciju u medijima i koje svojim radom mogu doprinijeti na koji način da se kreiraju medijski sadržaji kako bi žene bile vidljivije.
– Meni se nikad nije desilo kada me pozovu u neku emisiju u kojoj govorimo o ozbiljnim temama da neko kaže, pa ona je znate žena, ali činjenica je da ja jesam žena koja je uspjela u tom, pod navodnicima, muškom svijetu, zato što se kod nas sve političke teme, teme sigurnosti, teme odnosa u regionu, teme o ratu i sukobima u Bivšoj Jugoslaviji smatraju muškim temama, a to nisu muške teme, to su društvene teme u kojima je uloga žene veoma bitna – dodala je urednica portala Avangarda.
Sonja Drobac je nakon panela rekla da su se vodili motom ,,ono što ne možeš da vidiš, ne možeš ni da budeš”, ,,dakle, ono što nemaš svijest da postoji, a tu svijest stičeš između ostalog i kroz medije, ti ne možeš ni da poželiš sjutra da budeš.”
Biljana Stepanović je kazala da svako od nas mora da se bori za sebe i da svaka žena mora da da svoj maksimum od svoje kuće, od svog radnog mjesta, od svog okruženja, da učini sve što može da se učini i tako može da dovede do neke pozitivne promjene.
– Dakle, meni moja ljudska prava, ženska prava ili bilo koja, ne može dati niko ako ih ja sama za sebe ne uzmem i ako ja sama ne učinim sve da od ovog jednog života dobijem maksimum. Zato mislim da ovakvi skupovi služe da jedni od drugih čujemo šta mislimo, da razmijenimo iskustva i da možda eto čujemo nešto novo – naglasila je ona.
Tamara Nikčević je u govorila o novinarskom poslu.
– Pored svih teškoća i slabosti, pored loše prekrivene namjere da se tezom o ženskom pismu dikvalifikujemo kao nedorasle ovom muškom pozivu, recite mi ljepše, dinamičnije, zanimljivije, uzbudljivije, kreativnije zanimanje od novinarstva, rado ću ga zamijeniti – rekla je ona.
Dragica Mugoša je naglasila da je žena u ovom sistemu, koji se zove sistem tranzicije, u jako marginalizovanom položaju i što se tiče medija i što se tiče slike koju ti mediji pružaju o ženama.
– To su žene koje moraju da budu ili mlade, lijepe, uspješne ili žene koje se bave nekim temama iz kulture, iz obrazovanja, one se ne vezuju za neki politički sadržaj, političku analizu. Ja mislim da je ovo bio jedan dobar korak da se stvori neka osjetljivost za te teme i da ih ljudi traže po medijima, ne samo po tim ženskim časopisima koji daju tu stereotipnu sliku otuđene žene – istakla je ona.
Na panelu se razgovaralo i o tome kakav je položaj žena u medijima, crnogorskim i u regionu, koliko su one zastupljene, na koji način se izvještava i opšti je zaključak da je žena još diskriminisana.
Tekst i foto: Infobiro Montenegro
.