DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Rekonstruisani vrtići u Podgorici, najavljena izgradnja novih širom Crne Gore

Ministar prosvjete Damir Šehović, tokom današnjeg obilaska rekonstruisanih vrtića u Maslinama i na Pobrežju, najavio je da će ove godine početi izgradnja nekoliko vrtića širom Crne Gore, višemilionske vrijednosti. On je podsjetio da je, tokom prethodne dvije godine, otvoreno 1.500 novih mjesta u vrtićima, i istakao da je u planu i novi projekat Ministarstva sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, kroz koji će biti izgrađeno još sedam vrtića.

Ministar je istakao da se gradi vrtić u Tuzima vrijednosti preko 1,6 miliona, te da će ove godine početi izgradnja vrtića u Pljevljima, Rožajama i Podgorici (Blok 6) ukupne vrijednosti preko četiri miliona, da se za vrtić u Herceg Novom od oko dva miliona eura u narednih mjesec-dva očekuje izbor izvođača radova, te da je u Ulcinju sve pripremljeno za raspisivanje konkursa za arhitektonsko rješenje.

-Kada govorimo o današnjem obilasku, istaći ću da su radovi u vrtiću na Maslinama bili vrijedni oko 40.000 eura i odnosili su se na adaptaciju stolarije i fasade, a riješen je i problem odvoda voda u ovoj jedinici. U vrtić na Pobrežju  uloženo je oko 100.000 eura, i on je gotovo u cjelosti rekonstruisan – fasada, bravarija, krov. Dodaću i da je nedavno rekonstruisan i “Poletarac” na Zabjelu sa oko 15.000 eura, te se dobilo pet novih prostorija za prihvat djece – rekao je Šehović. Svi pomenuti vrtići pripadaju predškolskoj ustanovi “Đina Vrbica”.

Ministar je rekao i da je samo u prethodne dvije godine otvoreno 1 500 novih mjesta koja su značajno rasteretila prebukirane opštine, na prvom mjestu Glavni grad:

Direktor podgoričke predškolske ustanove “Đina Vrbica” Vuk Stanišić rekao je da ta ustanova ulaže ogromne napore u pronalazak i adaptaciju već postojećih objekata, pored izgradnje novih. On je najavio i nove projekte u Podgorici, rekavši da je planirana rekonstrukcija jedinice „Leptirić“, te da je moguće da će ustanova „Đina Vrbica“ dobiti još minimum jedan objekat koji će biti adaptiran za prihvat jednog broja djece.