ART SLAJDER

KAO U ,,SNU”: Saša Vasić u KIC-u promovisao album i priredio koncert za pamćenje

– Nosiću vas u srcu, uvijek –  rekao je sinoć na kraju koncerta srpski kantautor Saša Vasić publici u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović“ u Podgorici.
Sudeći po tome kako je posljednju pjesmu ispratila na nogama, horski pjevajući, uz dug aplauz, nosiće i publika ovaj koncert Saše Vasića uvijek u srcu.
Bilo je to veče u kojoj je promovisao novi album ,,San“ koji je vrijedjelo čekati devet godina. Ovo je izdanje sa pjesmama za sva  vremena.
,,Praznici“ otvaraju album ,,San“, a tom pjesmom Vasić je počeo i koncert.
– Večeras ćemo da sviramo i nove pjesme i stare, pa ćemo da vidimo šta će da se desi. Nadam se da će biti isto kao prošlog puta, možda i bolje – rekao je Vasić.
,,Bolje“, čulo se od jedne dame iz publike.
,,Neko kao ti“, baš kao na albumu ,,San“ , bila je druga numera na koncertu, a onda i ,,San“ za koju je rekao da su crnogorski novinari premijerno imali priliku da vide spot, a da će biti na You Tube kanalu za nekoliko dana.
– Drugačija je od svega što radimo, ali mislim da ćete uživati – kazao je Vasić za pjesmu ,,San“, a publici je ostalo, čuvši muziku i riječi numere, upravo to – samo da uživa.
Potom je pjevao starije pjesme ,,Zašto te sanjam“,  ,,Možda“, ,,A gde si bila ti“, ,,Sve mi oprosti“, ,,Jednom“ za koju je podsjetio da je s njom počeo karijeru i to u Crnoj Gori i koja mu je promijenila život.
Pjesmu s novog albuma ,,Kap u moru“ opisao je kao jednu od omiljenih na izdanju. Rađena je prvobitno bila za dokumentarni film, kao instrumental, rekao je Vasić o ovoj numeri. Potom je, dodao je, zvao Sašu Gajića koji je uradio gudački aranžman, a koji je sinoć bio u publici. Vasić je kasnije za nju napisao tekst.
– Nadam se da će i vama biti omiljena. Vjerujem da je vanvremena i siguran sam da će ostati kao i ove koje su ostale svih ovih 20 godina – kazao je Vasić za pjesmu ,,Kap u moru“, a publika, čuvši prelijepe riječi pjesme i muziku se aplauzom saglasila.
Nakon toga došlo je vrijeme za specijalnog gosta večeri. Vasić je prvo na scenu pozvao Marka Vukčevića, frontmena podgoričkog sastava ,,Neon“, kojem je napisao pjesmu ,,Govor tijela“. Zatim je Vukčević, uz akustičnu gitarsku pratnju Vasića i horsko pjevanje publike, otpjevao ovu numeru. Nakon aplauza, na bini su mu se pridružili članovi grupe ,,Neon“ i zajedno izveli autorsku pjesmu ,,Ti i ja“. Publika ih je nagradila dugim aplauzom.
Uslijedio je drugi dio Vasićevog koncerta u kojem je pjevao hitove. Prava čarolija desila se u pjesmi ,,Nije znala“ u kojoj je refren za pjevanje Vasić prepustio publici, a gitarista Dejan Trajković sve to zabilježio mobilnim telefonom. Publika se pjevanjem nadovezala na sljedeću numeru ,,Nije istina“ koju je otpjevala sama, uz gitarsku pratnju Saše Vasića. Pjevalo se horski i ,,Život si mi dala ti“ koja je ujedno bila zadnja u regularnom dijelu.
Kako to već biva na Vasićevim koncertima u KIC-u, publika je kraj numere dočekala na nogama, pa je uslijedio bis u kojem je na sceni ostao samo Vasić sa akustičnom gitarom i sa publikom zapjevao ,,Ko lijana“ i ,,Jubi san vašu kćer“. Potom je na scenu izašao bend, a on najavio još jednu pjesmu s novog albuma ,,Anđeo“.
– Ovo je bitna pjesma za mene. Posvetio sam je roditeljima. Svako od vas ima to što se desilo meni. Srećan sam što sam imao prilike da napravim ovakvu pjesmu za njih – rekao je Vasić o ovoj prelijepoj emotivnoj pjesmu nakon koje je od publike dobio dug aplauz.
Za kraj koncerta ostavio je pjesmu ,,Nije znala“ koju je publika otpjevala na nogama, a gitarista Dejan Trajković horsko pjevanje, držanje ritma rukama i cijelu atmosferu zabilježio mobilnim telefonom.
– Vjerujte mi, toliko sam uživao. Aplauz za vas, fantastični ste – rekao je Vasić nakon skoro dva i po sata nastupa.
Njega je te večeri pratio izuzetan bend – gitarista Dejan Trajković koji svira s Vasićem od 2001, basista Vladimir Novičić koji je u Vasićevom bendu 20 godina, klavijaturista Miljan Davidović koji svira od 2002, a prvi put u Podgorici s njima zasvirao je bubnjar Vukašin Skorić.
Tekst i foto: B.R.

kud duga