MODA PREPORUKA

KRALJICA TUFNI: Živi u psihijatrijskoj bolnici i vlada umjetničkom i modnom scenom(FOTO)

Jajoi Kusama/ Foto: Profimedia

Jajoi Kusama nije izmislila tufne, ali je zahvaljujući njima izgradila ime u svijetu umjetnosti i mode. Međutim, šarene tačke koje su je proslavile imaju i veze s tim što ona već četiri decenije živi u Psihijatrijskoj bolnici za duševno oboljele u Tokiju.

Šarene tačkice povezivale su se s njenim psihičkim problemima, a ona je u vrijeme svog vrtoglavog uspona tvrdila da “ne želi da izliječi svoje psihičke probleme, već želi da ih iskoristi kao pogonsku silu za svoj umjetnički rad”.

 

Ekscentrična japanska umetnica danas je na vrhu liste živih umjetnika čija djela postižu najviše cijene – njeno djelo ’White No. 28’ iz 1960. godine je u aukcijskoj kući ’Christie’s’ u Njujorku postiglo cijenu od čak 7,3 miliona dolara. Njen uticaj na savremenu umjetnost je ogroman, njene izložbe obaraju rekorde posjete, a prije dvije godine je u Tokiju dobila i svoj prvi muzej.

U tom muzeju je deponovan širok dijapazon Jajoinih radova, od onih prvih, nastalih u Japanu, kada je prvi put doživjela tačkaste halucinacije, preko onih rađenih sedamdesetih godina prošlog vijeka u Njujorku s eksplicitnom seksualnom sadržinom, do aktuelnih radova.

Da, ona još stvara – bolnica u kojoj živi je na nekoliko minuta hoda od njenog ateljea, gdje svakodnevno kreira nova hipnotišuća polja.

– Tačke su mi dale dokaz mojeg postojanja. One razmnožavaju ljubav u univerzumu i podižu moj um do visine neba. To je moja misteriozna opsesija tačkicama. Tačke čak ulaze i u moje snove, s umjetnošću koja se poigrava s njima, umjetnost koju toliko volim – izjavila je svojevremeno umjetnica.

U njenom opusu su slike raznih formata, instalacije, namještaj, skulpture, filmovi, ali od početka je svoj izraz nalazila i u modi.

Dok je prije pola vijeka živjela i radila u Njujorku, redovno je pozirala sa svojim radovima ili bukvalno u njima, a neko vrijeme je držala i butik na Šestoj aveniji, u kojem je prodavala vlastite modne kreacije koje su i za današnje vrijeme vrlo ekscentrične. Najsmjelije među njima imale su strateški izrezane otvore tako da otkrivaju grudi, genitalije ili zadnjicu osobe koja ih nosi.

Prije nekoliko godina je Mark Džejkobs, kao kreativni direktor kuće Louis Vuitton, konačno uspio da dogovori saradnju sa njom i svijetu predstavi kolekciju inspirisanu njenim delima.

Te 2012. godine sva kolekcija Louis Vuitton je bio u tufnama, a osim odjevenih komada, u kolekciji su bili zastupljeni i modni aksesoari, tašnice i cipele.

 

Izvor: Agencije