Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

AMERIKA: Zabranjen transport punih litijum-jonskih baterija u avionima

Ilustracija

Američko ministarstvo transporta i Federalna administracija za avijaciju (FAA) zabranili su putnicima da nose pune litijum-jonske baterije kao prtljag koji se predaje u putničkim avionima.
Osim pomenute zabrane za putničke avione, kompanije, takođe, ne smiju teretnim avionima transportovati baterije s više od 30 odsto punjenja.
Ova zabrana se ne odnosi na većinu potrošača, jer putnici i dalje mogu nositi rezervne baterije i uređaje u ručnom prtljagu. Mobilni  telefoni, eksterne baterije i elektronski uređaji kupljeni putem interneta više neće dolaziti s maksimalnim punjenjem baterije kako bi se izbjegao rizik od požara ili eksplozije koji bi mogli oštetiti avion u letu.
FAA je pretprošle godine od aviokompanija tražio da razmisle o tome što dozvoljavaju unos baterija u avione zbog rizika od požara. FAA je sproveo deset testova s potpuno napunjenim laptopom spremljenim u torbu te je testirao nekoliko različitih scenarija u kojima se baterija može zapaliti. U jednom primjeru je pakovanje šampona za suvo pranje bila u blizini laptopa. Izbio je požar, a pakovanje je eksplodiralo za 40 sekundi.
Unošenje Samsunovog smartfona Galaxy Note 7 u avion je ranije, takođe, zabranjeno zbog njegove nepouzdane baterije koja je uzrok zapaljenja i eksplozije kućišta uređaja.
Izvor: klix.ba