Porto Novi
ART PREPORUKA

OSKARI: Alfonso Kuaron za istoriju, ,,Green book” najbolji film

Foto: Valérie Macon/AFP/Getty Images

Alfonso Kuaron ispisao je istoriju na sinoćnjoj 91. dodjeli Oskara u Dolbi teatru u Los Anđelesu. On je osvojio nagradu za najboljeg režisera, zatim najbolji strani film ,,Romu” i to je prvi put u istoriji Oskara da meksički film dobije priznanje u toj oblasti. Kuaron je osvojio nagradu i za najbolju fotografiju za ,,Romu” i to je prvi put da je neko dobio priznanje za najbolju fotografiju za film koji je režirao.
– Kada su pitali Kloda Šabrola o novom talasu, rekao je da ne postoje talasi, samo okean. Svi smo mi nominovani dio istog okeana – kazao je Kuaron.
Rami Malek ostvario je najbolju ulogu u filmu ,,Bohemian Rhapsody”. Bio je to prvi Oskar za njega. Održao je prelijep emotivan govor.
– Možda nisam bio očiti izbor, ali se valjda isplatilo. Razmišljam o tome kako bi bilo reći malom Ramiju, dječaku koji se borio da otkrije svoj identitet, da mu se jednog dana ovo može desiti. To bi ga raspametilo. Ovo je film o homoseksualcu, imigrantu koji je svoj život živio bez kajanja. Ova pobjeda je znak da žudimo za ovakvim pričama. Ja sam sin imigranata iz Egipta, ja sam prva generacija Amerikanaca. Dio moje priče upravo se ispisuje – istakao je Malek.
Najbolju montažu zvuka uradili su Džon Vorherst i Nina Hartstoun za film ,,Bohemian Rhapsody”. Ovo ostvarenje ima i najbolji zvuk za koji su bili zaduženi Pol Mejsi, Tim Kavagin i Džon Kasali, ali i najbolju montažu koju je uradio Džon Otman.
Najbolja glavna glumica je Olivija Kolman za ulogu u filmu ,,The Favourite”.

Foto: Mike Blake/Reuters

– Svim djevojčicama koje vježbaju govor ispred ogledala, nikada se ne zna – kazala je Kolman u dirljivom govoru na kraju kojeg su svi u sali ustali i aplaudirali joj.
Prva nagrada večeri pripala je Redžini King za ulogu u filmu ,,If Beale Street Could Talk” za najbolju sporednu glumicu.
– Majko, hvala ti što si me naučila da je Bog uvijek uz mene i vodi me – kazala je King, dok su joj se oči punile suzama.
Priznanje za najboljeg sporednog glumca osvojio je Maheršala Ali za ulogu u filmu ,,Green Book”.
– Ovu nagradu posvećujem babi koja me je uvijek gurala naprijed da budem pozitivan i, ako ne uspijem prvi put, pokušam opet – kazao je Ali.

Foto: Kevin Winter/Getty Images

,,Green Book” režisera Pitera Farelija osvojio je i nagrade za najbolji film i za najbolji originalni scenario koji su napisali Nik Valelonga, Brajan Kari i Piter Fareli.
Spajk Li dobio je prvog Oskara za najbolji adaptirani scenario za ostvarenje ,,BlackkKlansman”. U pisanju ovog scenarija pomogli su mu Čarli Vahtel, Dejvid Rabinovic i Kevin Vilmot.
Najbolje kostime dizajnirala je Rut Karter (prva afro-Amerikanka u istoriji Oskara koja je dobila nagradu u ovoj oblasti) za glumce filma ,,Black Panther”, koji je i ostvarenje sa najboljom scenografijom koju su kreirali Hana Bičler (prva afro-Amerikanka u istoriji Oskara koja je dobila nagradu u ovoj oblasti) i Džej Hart. Ovaj film ima i najbolju filmsku muziku koju je komponovao Ludvig Joranson.
Lejdi Gaga, Mark Renson, Entoni Rosomando i Endrju Vajat napisali su najbolju pjesmu, ,,Shallow” koju u filmu ,,A Star is Born” pjevaju Lejdi Gaga i Bredli Kuper.
Najbolju šminku i frizuru imaju glumci filma ,,Vice”, a za njih su zaslužni Greg Kenom, Kejt Bisko i Patriša Dehejni.
Priznanje za najbolje vizuelne efekte dobila je ekipa ostvarenja ,,First man” Pol Lambert, Ian Hanter, Tristan Majls i Dž.D. Švalm.
Najbolji dugometražni animirani film je ,,Spider-man: Into the Spider-verse” Boba Persiketija, Pitera Remzija, Rodnija Rotmana, Fila Lorda i Kristofera Milera, a kratkometražno animirano ostvarenje ,,Bao” Domi Ši i Beki Najman-Kob.
Najbolji dugometražni dokumentarni film je ,,Free Solo” Elizabet Čai Vasarhelji, Džimija Čina, Evana Hejsa i Šenon Dil, a kratkometražno dokumentarno ostvarenje ,,Period. End of Sentence” Rajke Zentabi i Melise Berton.
Najbolji kratkometražni lajv akcioni film je ,,Skin” Gaja Nativa i Džejmi Rej Njuman.
                                                    Foto: Rob Latour/REX/Shutterstock

Ceremonija je otvorena nastupom Adama Lamberta i sastava ,,Queen” u pjesmama ,,We will rock you” i ,,We are the champions”. Svi u sali su cijelo vrijeme bili na nogama i plesali.
– Dobrodošli na Oskare – rekao je Adam Lambert.
Nakon 30 godina nije bilo voditelja ceremonije.
B.R.