Porto Novi
PREPORUKA SPORT

ISTORIJSKI USPJEH U PODGORICI: Košarkaši Crne Gore idu na Mundobasket

Košarkaška seniorska reprezentacija Crne Gore ostvarila je istorijski uspjeh i kvalifikovala se prvi put na Svjetsko prvenstvo. Kina čeka državu sa najmanje stanovnika najvećeg srca.
Letonija je večeras u Podgorici ostvarila pobjedu 80:74, ali je našu selekciju i poraz do osam razlike vodio na Mundobasket.
Poene su postigli Derik Nidam (22), Bojan Dubljević (13), Marko Todorović (11), Aleksa Popović (11), Blagota Sekulić (4), Sead Šehović (3), Suad Šehović (3), Nemanja Vranješ (3), Petar Popović (2) i Nemanja Đurišić (2). Svoj doprinos dali su Nemanja Radović i Dino Radončić. Selektor Crne Gore je Zvezdan Mitrović, a njegovi asistenti Boško Radović i Dušan Dubljević.
U ekipi Letonije najefikasniji je bio Janis Strelniks sa 25 poena.

This slideshow requires JavaScript.

Atmosfera u ispunjenom Sportskom centru ,,Morača” bila je dirljiva, od ujedinjenosti navijača, igrača i stručnog štaba u pjevanju himne do skandiranja navijača ,,Ale, ale, ale, ale, ale, ti si naša prva ljubav, Crna Goro, volim te”.
– Ovo je nevjerovatno! Nek’ idu (navijači) s nama u Kinu – rekao je Dubljević nakon meča.
Blagota Sekulić istakao je da je bio ovo veoma težak meč.
– Uspjeli smo da se izborimo s tim i ostvarimo istorijski uspjeh. Sad sam na kraju karijere i presrećan sam što sam dio ovog tima i istorijskog uspjeha za crnogorsku košarku i sport uopšte – rekao je Sekulić koji je igrao povrijeđen.
Selektor Mitrović kazao je da teško pronalazi riječi koje bi opisale kako se osjeća sada.
– Nismo ni sanjali da možemo da dođemo do ovakvog uspjeha. Izuzetno smo srećni. Atmosfera je bila nevjerovatna – rekao je Mitrović.
Kroz osmijeh je dodao da će mu ovo biti najmiliji poraz u karijeri.
Obje himne otpjevala je crnogorska muzičarka Renata Perazić.
Ranije su se kvalifikovali Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Litvanija, Poljska, Rusija, Srbija, Španija i Turska.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: FIBA