Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

POSLJEDICE NEVREMENA U HERCEG NOVOM: Razotkriven krov Instituta Igalo, požari…

Orkanska bura, jačine preko 100 km na čas, koja je iza ponoći počela da duva prouzrokovala je štete na elektro mreži, zalenilu, na krovovima kuća od Sutorine do Kamenara, vratima, prozorima, đardinima…
Opet je razotkriven krov Instituta Igalo, iznad bazena. Tako će i treninzi PVK Jadran biti odloženi do daljnjeg, a naši vatrepolisti i plivači moraće najvjerovatnije za Budvu ili Nikšić.

Služba zaštite i spasavanja imala je izuzetno tešku noć, jer su već od 22.30 sata krenuli na intervencije , a pozivi za pomoć ne jenjavaju ni jutros. Operativne su dvije smjene, sa 15 vatrogasaca, raspoređene duž cijele rivijere.

Kako nam je kazao načelnik Službe Zlatko Ćirović, od sinoć su imali 4 požara – prvi kod hotela Xanadu, zatim oko 3 h na Mokrinama, nakon toga u Zelenici. Vatrogasci su trenutno ponovo u Zelenici gdje nastoje da lokalizuju požar kod Džorovog mosta. Prve tri intervencije uspješno su okončane, ali gašenje usložnjava orkanska bura, koja ne prestaje.

 

Kako je Ćirović dodao, između protivpožarnih intervencija, na nekoliko lokacija uklanjali su polomljena stabla u Igalu, Gomili, Zelenici a jutros i po rivijeri.

Oko 4 i 30 h intervenisali su na Savini gdje su pomogali kod sklanjanja vrata sa stambenog objekta, koje je izbio vjetar.

Kako je za Radio Jadran kazala načelnica Komunalne policije, Marija Andrić od sinoć je Službi pristiglo oko 20 prijava, koje se uglavnom odnose na oštećenja objekata ili na palo drveće i grane.

– Najkritičnije je bilo na pršut krivini, gdje je palo drvo na magistralu. Intervenisali su iz Služne zaštite i spašavanja i saobraćaj je normalizovan. Bilo je po Igalu palih grana, na Šetalištu 5 Danica, prije i poslije tunela u Zelenici – navodi ona i dodaje da je za prijave otovrena linija 19800.

Prema riječima direktorice Komunalno stambenog preduzeća, Jasmine Konjević intervenišu samo dežurne ekipe, situacija na terenu nije bezbjedna.

– Sačekaćemo da se malo smiri vjetar da bismo izašli. Non stop dobijam informacije, jer stalno se nešto dešava. Intervenišemo po prijavama Komunalne policije – priča Konjević.

U Bijeloj je autobusko stajališe palo i oštetilo parkirana vozila, zatim na ruskom groblju vjetar je oborio nekoliko čempresa, ističe ona.

Ima kvarova i na elektro mreži. Napon često slabi, a povremeno dolazi i do kraćih prekida. Žvinje, gdje su i mnogi repetitori, pa i Radija Jadran, već nekoliko sati bez struje.

Orkanska bura je najveću brzinu dostizala oko 3 sata, kada su udari vjetra bili 36 m/s, odnosno 142km/h saznajemo u Hidrometeorološkoj stanici u Igalu. Trenutno je u Herceg Novom 2 stepena, ali je subjektivni osjećaj -4, vlažnost vazduha 23% vazdušni pritisak 1018 milibara. Duva olujna bura 11m/s, udari su i dalje do 36 m/s.

Do kraja dana očekuje se pretežno sunčano, ali veoma hladno, najviša dnevna temperatura 9 stepeni. Za pomorce je izdato upozorenje: udari bure 35-75 čvorova, more jače talasasto do uzburkano. U naredna 24 časa na Jadranu će i dalje duvati bura 20-30 na udare 35-75 čvorova, krajem dana i tokom noći će malo oslabiti. More oko 5, prema otvorenom 5-6. Vidljivost oko 20 km.

Izvor i foto: Radio Jadran