Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

NEVRIJEME U HRVATSKOJ: Požar kod Tribunja, u Splitu izmjeren najjači udar vjetra ikada

Foto: Cropix

Nešto prije 11 sati izbio je požar nadomak Tribunja, tačnije na predjelu brda Orlov krug, nekoliko stotina metara od tamošnje zgrade ,,Uljare” PZ-a Tribunj. Na požarištu je trenutno tridesetak vatrogasaca iz JVP Vodice i Šibenik te DVD-a Vodice. Zbog jake bure vatra se brzo širi prema putu Vodice – Tribunj i tamošnjim kućama, saopštava Jutarnji.hr.

– Nažalost, pred nama je veoma težak dan. Uz postojeće vatrogasne snage, na ovaj požar kod Tribunja prebacujemo i vatrogasce s požarišta kod Grebaštice i Sedramića. Zbog olujne bure ne možemo računati na vazduhoplovne snage, a ponavljam, ovaj požar nadomak Tribunja jako je nezgodan i opasan. Vatra je zahvatila gustu borovu šumu i brzo se širi – kazao nam je županijski vatrogasni načelnik Darko Dukić.

Orkanska bura od juče pustoši Dalmacijom nanoseći velike materijalne štete na automobilima, plovilima, stambenim i poljoprivrednim objektima.

U Splitu je zabilježen najjači udar bure ikada izmjeren, a ništa bolje nije ni u drugim dijelovima priobalja. Velike štete bilježe se na šibenskom, zadarskom, makarskom i dubrovačkom području, a jak vjetar potpuno je blokirao i trajektni te katamaranski promet, kao i promet većine autoputa prema jugu.

Na makarskom području orkanska je bura pričinila velike štete vlasnicima brodića, a vjetar je stabla rušio na automobile.

U Zadru i na širem zadarskom području rušili su se elementi sa zgrada, saobraćajni znakovi, hemijski toaleti, pa čak i čitave autobuske stanice. Potopljeno je više čamaca.

Jak vjetar duvao je i u Dubrovniku, zatvorivši neke puteve te prevrćući kontejnere za smeće.
Kod Šibenika su na saobraćajnice padala stabla, uzrokujući teškoće u saobraćaju, zbog čega je na terenu morala da interveniše policija.

U Grebaštici kod Jasenova izbio je i požar koji je stavljen pod kontrolu, iako je u nekom trenutku prijetio i kućama.

Izvor: Jutarnji.hr