ART PREPORUKA

PORIN: Najviše nominacija za Massima i Vojka V

Na svečanoj ceremoniji u Zagrebu objavljene su nominacije za 26. izdanje Glazbene nagrade Porin. Glasačko tijelo u prvom krugu glasanja svoje favorite je biralo među ukupno 2007 ovogodišnjih prijava raspoređenih u 36 kategorija.

Prema glasovima struke najviše nominacija, po njih šest, osvojili su Massimo i Vojko V sa saradnicima.

Massimo konkuriše u kategoriji Pjesma godine za singl ,,Nama se nikud ne žuri” izveden u saradnji s grupom Vatra, za Najbolji album pop muzike, za Najbolju vokalnu saradnju s grupom Vatra, a producent Nikša Bratoš nominovan je u kategoriji Najbolje produkcije za pjesmu ,,Lice varalice” te još jednom u konkurenciji Najbolji snimak s Domagojom Perišićem. Album ,,Sada”, takođe, je nominovan u kategoriji Najboljeg likovnog oblikovanja, a autori su Valter Sirotić, Dinko Tolić i Massimo.

Vojko V nominovan je u kategoriji Album godine, Pjesma godine, Najbolji album klupske muzike, Najbolje muško vokalno izvođenje, Najbolji spot kojeg potpisuje Rino Barbir te u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje autora Mate Žaje.

Za album godine nominovani su Mile Kekin s albumom ,,Kuća bez krova”, Goran Bare i Majke s albumom ,,Nuspojave”, Detour s albumom ,,TourDetour”, Vojko V s albumom ,,Vojko” i Parni Valjak s albumom ,,Vrijeme”.

U kategoriji Pjesma godine nominovane su: ,,Ako te pitaju” autorskog dvojca Tončija i Vjekoslave Huljić u izvođenju Petra Graša, „Bez tebe“ autora Nenada Borgudana u izvođenju grupe Detour, „Nama se nikud ne žuri“ autora Ivana Dečaka u izvođenju grupe Vatra s Massimom, ,,Rekao si” autora Ante Pecotića koju izvodi Nina Badrić te pjesma „Ne može“ autora i izvođača Vojka V.

U kategoriji za Najbolje žensko vokalno izvođenje nominovane su Josipa Lisac, Nina Badrić i Antonela Doko. Za najbolje muško vokalno izvođenje ove godine nominovani su Petar Grašo, Vojko V i Marko Tolja.

U kategoriji Najbolji album zabavne muzike nominacije su osvojili album „Glas juga“ Gorana Karana, „Samo s tobom sam upoznao ljubav“ Marka Škugora te „Valkira“ Indire Forze.

Josipa Lisac, Goran Bare i Majke te Detour takođe se ističu s velikim brojem nominacija.

Josipa Lisac s albumom ,,From Croatia Records Studio – Tu u mojoj duši stanuješ…” u saradnji s Goranom Martincem nominovana je u još tri kategorije: Najbolji album pop muzike, Najbolja produkcija i Najbolji snimak. Saradnja s Hladnim pivom rezultirala je nominacijom u kategoriji Najbolja vokalna saradnja.

Goran Bare i Majke nominaciju imaju i u kategoriji Najbolji album rock muzike te u kategoriji Najbolje izvođenje grupe s vokalom gdje su im konkurencija Detour i Parni Valjak. Album ,,Nuspojave” nominovan je u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje, koje autorski potpisuje Daniel Ille.

Grupa Detour osim nominacija za album i pjesmu godine, za glasove sruje natjecaće se i u kategorijima Najbolji album pop muzike te Najbolje izvođenje grupe s vokalom.

U kategoriji Najboljeg albuma jazz muzike nominovani su Radojka Šverko s albumom ,,As Time Goes By (Live at Jazz.hr), Branimir Gazdik s albumom ,,Link” te Zvjezdan Ružić Sextet s albumom ,,Pandaland”.

U kategoriji za najbolji album klasične muzike nominacije su osvojili album ,,Berislav Šipuš: Zajedno” raznih izvođača, album ,,Franjo Dugan: Sabrana djela za orgulje” Pavla Mašića te album ,,Ne le tue braze / U tvoje ruke” vokalnog ansambla Antiphonusa.

Ko će osvojiti Porinovu statuu odlučiće glasačko tijelo u drugom krugu glasanja kada će glasovima izabrati najbolje od najboljih, a dobitnici u svakoj od 36 kategorija biće poznati na finalnoj dodjeli Porina koja će biti održana 29. marta u Centru Zamet u Rijeci.

Izvor i foto: porin.org

kud duga