PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

“MOLEKULARNA” KAFA: Nakon hamburgera bez mesa i sira bez mlijeka, na red je došla kafa bez kafe

Zamjene proizvoda osvajaju tržište namjernica, pa tako danas postoje hamburgeri bez mesa, sir bez mliječnih proizvoda, jaja bez jaja, a u najavi je i kafa bez kafe.

Nutricionista Džaret Stofort i direktor startap kompanije “Atomo” Endi Klajč upravo sakupljaju novac za istoimeni proizvod, neku vrstu molekularne kafe. Pošto su identifikovali glavne arome omiljenog napitka, namjeravaju da iznesu na tržište prah, koji, doduše, ima sličan ukus, ali nije napravljen od zrna kafe.

Osnivači američke kompanije sa sjedištem u Sijetlu još ne znaju na kojoj namirnici će se zasnivati njihov proizvod. Trenutno eksperimentišu sa suncokretom i sjemenkama lubenice, ali kažu da i mnogi druge namjernice dolaze u obzir.

Ideja se rodila iz praktičnih razloga: istraživanje britanske Kraljevske botaničke bašte, objavljeno u časopisu “Science Advances”, pokazuje da je oko 60 odsto biljaka kafe na cijelom svijetu izloženo riziku od izumiranja zbog klimatskih promjena. Trinaest vrsta, uključući i “arabika” kafu, važe za opasno ugrožene. U takvim okolnostima, biće nam potrebna alternativa.

– Naša misija je da stvorimo kafu dobrog ukusa, a ne samo da zaštitimo okolinu… Hoćemo da napravimo bolju kafu, koja će biti održiva i na raspolaganju narednih 500 godina – rekao je Stopfort za “Food Drive”.

Za sada postoji samo prototip, koji ima finiji i manje gorak ukus. Samim tim, mlijeko nije potrebno, a osnivači imaju viziju da ponude sorte koje pokrivaju različite ukuse.

 

Izvor: Agencije