ART SLAJDER

KIC ,,BUDO TOMOVIĆ”: Ovacije za muzičko-poetsko veče Jelene Nenezić-Rakočević i Sima Trebješanina

Muzičko-poetsko veče „Ako znate, bilo što“ glumaca Jelene Nenezić-Rakočević i Sima Trebješanina oduševilo je sinoć publiku u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović”. Kraj je ispraćen  uz dug aplauz i uzvike ,,bravo”.
Zanimljivo je bilo gledati glumce koji su svaku pjesmu donosili na jedinstven glumački način.
Publiku je već na početku na platnu dočekao citat Alberta Ajnštajna ,,Ako želite izbjeći kritiku, ne recite ništa, ne radite ništa i ne budite ništa.”
Glumci su kroz numere autora iz bivše Jugoslavije, čije su pjesme smatrane poezijom i stihove pjesnika dočarali različite faze ljubavi. Topile su se i nestajale riječi na platnu kao što se topila i nestajala ljubav partnera.
Sve je počelo prisjećanjem Sima Trebješanina kroz stihove Sergeja Jesenjina u pjesmi ,,Pjevaj, pjevaj”. Na to se nadovezala Jelena Nenezić-Rakočević riječima ,,Nemoj ništa da mi govoriš, prepoznaću što god da pomisliš”, otpjevavši potom numeru Momčila Bajagića Bajage ,,Od kada tebe volim”. Trebješanin je, uz zvuke akustične gitare koju je svirao sve vrijeme, najavio sljedeću fazu ljubavi ,,Ostao sam sasvim sam da ležim na suncu”, publika prepoznala pjesmu Damira Urbana ,,Budi moja voda” i držala ritam rukama. Nenezić-Rakočević svoje misli partnerke prema partneru pretočila je u stih ,,Ne znam šta da radim sa sobom. Na što misli da bacim” i pjesmu Branimira Džonija Štulića ,,Ako znaš bilo što”. Trebješanin je, s druge strane, ljubavno stanje izrazio riječima ,, Nije važno odakle sam, sve dok znadeš kuda putujem” iz Štulićeve pjesme ,,Men’ se dušo od tebe ne rastaje”.

,,Sve smo mogli mi da je duži bio dan”, razmišljao je lik Nenezić-Rakočević u pjesmi Jadranke Stojaković ,,Sve smo mogli mi”. Bol zbog ljubavi koja nestaje nastavila se u stihovima ,,Sinoć su me pijanog, gazili po krčmi”, ,,Krčmarske Moskve” Miroslava Miša Bartulice. ,,Šta to stalno izvlači iz sećanja”, pitala se Nenezić-Rakočević u pjesmi koju je otpjevala s publikom ,,Zlatni dan” Spomenke Kovač. Izdaju i gorčinu je kroz pjesmu ,,Lažeš” Gorana Bregovića prikazao Trebješanin, a Nenezić-Rakočević odrecitovala je ,,Našu tajnu” Desanke Maksimović. Nakon ,,O tebi neću govoriti ljudima. Neću im reći da li si mi samo poznanik bio, ili prijatelj drag; ni kakav je, ni da li je u našim snovima i žudima dana ovih ostao trag.”, dolaze ,,I srušiše se lepi snovi moji” Velimira Rajića, ,,Gdje si dušo, gdje si rano” Mugdima Avdića Hende, ,,Daj, ne pitaj” Zlatana Stipišića Gibonnija i Bore Đorđevića, ,,Tužna pesma“ Milana Đurđevića, da bi potom, uz ohrabrivanje Trebješanina da publika zapjeva, sve ,,eksplodiralo” od emocija u pjesmama ,,Umjesto gluposti” i ,,Džemper za vinograd” sugrađanina Jelene Nenezić-Rakočević i Sima Trebješanina, nikšićkog kantautora Miladina Šobića. Pjevali su svi u sali ove prelijepe pjesme. Nakon toga, ljubav je prikazana kroz ,,Cveće cafnalo” Radivoja Rada Radivojevića. Za kraj su ostavili još jednu vrstu ljubavi, koju je publika dočekala uz pjevanje i sa ovacijama – ,,Goro moja” Ljuba Jovovića. Posebnu emociju izazvali su stihovi ,,I nemoj, ne, tugovati novo jutro će svanuti, novi dan u hiljadu boja, goro moja.”
Nakon dugog aplauza i ovacija uslijedio je bis i opet su se čuli stihovi pjesme ,,Vlak” Marine Tucaković, a za kraj, uz poruku Trebješanina ,,Da odete svi zdravi i veseli”, svi u sali zapjevali ,,Trube” koju je za ,,Galiju” napisao Radoman Kanjevac.
Jelena Nenezić-Rakočević nakon muzičko-poetsko večeri za novinare je rekla da im je bilo lijepo na sceni.
– Bilo je večeras puno, na naše ogromno zadovoljstvo i ja sam osjetila da su divno reagovali – prenijela je utiske Nenezić-Rakočević.
Kazala je da su njih dvoje htjeli da pokažu, odnosno osjete koje su to faze koje mora jedan par proći.
– Ne mora, ali obično bude ovako, i da se posvađaju i da se pomire, vole. Mi smo se trudili, a vi ste shvatili, tako da smo mi, na neki način uspjeli. To je bila neka naša misija – istakla je Nenezić-Rakočević.
Trebješanin je, takođe, prenio utiske nakon  za MNE magazin.
– Utisci su više nego dobri. Ono što sam siguran – i Jelena i ja smo dali, ne mogu da kažem maksimum, uvijek može bolje, ali mislim da publika osjeti tu energiju i onda vas nagradi kao što smo mi bili nagrađeni večeras. Nadam se da ćemo opet nastupati u Podgorici – kazao je Trebješanin.
Glumica je rekla da planiraju da ovo muzičko-poetsko veče, nakon Podgorice, predstave i u drugim gradovima. U martu će biti u Pljevljima, u aprilu opet u Nikšiću.
– Želimo da ovaj projekat raste i razvija se, jer je ,,živa” stvar. Sve zavisi od naše kondicije i mogućnosti, uvijek možemo ubaciti neke nove stvari, aktuelnije, ali ovo je osnova od koje smo počeli – rekla je Nenezić-Rakočević, izrazivši želju da u budućnosti uključe i orkestar u ovaj projekat.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga