PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ENGLESKA: Naučnici pronašli vrata pakla?

Foto: Yarygin/Depositphoto.com

Prolaz za pakao je izgleda pronađen i on se nalazi u Engleskoj, u okrugu Notingam. U praistorijskoj pećini Kresvel kragles pronađeno je na stotine zaštitnih “tragova koje su napravile vještice”.

Doskoro su stručnjaci mislili da su te škrabotine u pećini najobičniji grafiti, a zapravo su, dodaje se, djelo mještana koji su vjerovali da se u toj pećini nalazi prolaz u podzemni svijet.

Te “škrabotine” su, objašnjavaju naučnici, očigledan pokušaj da se đavoli, vještice i drugi zli stanari podzemnog svijeta spriječe da dođu u svijet živih.

-Te oznake su ili služile da zadrže nešto unutra ili napolju – rekao je Pol Bejker, direktor muzeja Kresvel krags.

-Mislim da je u nekom periodu ova rupa bila okrivljena ili povezana sa nizom događaja, poput raznih bolesti ili propadanja usjeva, do tačke u kojoj su se nadali da će ih oznake zaštititi – dodao je Bejker.

Ovakvi riitualni simboli nijesu neuobičajeni u Britaniji. Većina ih je pronađena na ulazima, uključujući i pragove, prozore u crkvama. Čak 57 ih je nađeno u pećini u Somersetu.

-Očigledno je da su smatrali da je sve što je unutra bilo toliko moćno da su morali da se vraćaju i pišu još oznaka – rekao je Bejker.

 

Izvor: Dnevni telegraf