Porto Novi
ART PREPORUKA

BERLINALE: Zlatni medvjed za film ,,Synonymes”, najbolji glumci su par iz ostvarenja ,,So Long, My Son”


Zlatnog medvjeda za najbolji film 69. Berlinala osvojilo je ostvarenje ,,Synonymes” Nadava Lapida. On je istakao da je ovo film o njegovoj majki koja je radila na ovom filmu i preminula tokom montaže, ali je i priča o Izraelu i rađen je u slavu kinematografije.
Nagradu žirija dobio je Fransoa Ozon za ,,Grâce à Dieu” (By the Grace of God).
Srebrnog medvjeda dobila je Nora Fingšajt za film ,,Systemsprenger”.
Srebrnog medvjeda za najboljeg režisera osvojila je Angela Šanelek za ,,Ich war zuhause, aber” (I Was at Home, But) (njemačko-srpska produkcija”. Šanelek je zahvalila Ivanu Markoviću.
Najbolja glumica je Jong Maj za ulogu u filmu ,,Di jui tian chang” (So Long, My Son), a najbolji glumac Vang Đingčun za rolu u istom ostvarenju ,,Di jui tian chang” (So Long, My Son).
Najbolji scenario napisali su Mauricio Brauči, Klaudio Đovanezi i Roberto Saviano za film ,,La paranza dei bambini” (Piranhas).
Srebrnog medvjeda za izuzetan umjetnički doprinos osvojio je Razmus Videbek za rad u ostvarenju ,,Ut og stjæle hester” (Our Stealing Horses).
O nagradama su odlučivali predsjednica žirija Žilijet Binoš i članovi Trudi Stajler, Sandra Hiler, Rahendra Roj, Sebastijan Lelio i Džastin Čang.
Priznanje za najbolji originalni dokumentarni film osvojio je Suhaib Gasmelbari za ostvarenje ,,Talking about trees”.
Žiri su činili predsjednica Marija Bonsanti i članovi Marija Ramos i Gregori Nava.
Nagrada za najbolji debitantski film otišla je u ruke režiseru Mehmetu Akifu Bujukatalaju za ,,Oray”.
Predsjednica ovog žirija bila je Katja Ajhinger, a članovi Alen Gomis i Vivijan Ku.
Zlatnog medvjeda za najbolji kratkometražni film pripao je Florijanu Fišeru i Johanesu Krelu za ostvarenje ,,Umbra”, a Srebrni medvjed za ,,Blue Boy” Manuelu Abramoviču. Priznanje za ,,Audi kratkometražni film” osvojili su Barbara Vagner i Bendžamin de Burka za ,,Rise”.
Ostvarenja u ovoj kategoriji nagradili su predsjednik žirija Džefri Bauers i članovi Vanja Kaluđerčić (Hrvatska) i Kojo Kouoh.
Bilo je ovo posljednje Berlinale pod vođstvom direktora Ditera Koslika koji je dobio zahvalnicu, a od žirija velikog plišanog medvjeda.
B.R.