MODA PREPORUKA

SLOBODANKA SEKA MARTINOVIĆ: Dobra bijela košulja personifikuje muškarca

 

Modna kreatorka Slobodanka Seka Martinović za MNE magazin govori o muškoj modi s akcentom na košulju koja je, prema njenim riječima, izuzetno inspirativan odjevni komad. Ona ujedno predstavlja i ekskluzivni crnogorski brend WEDDING za koji je kreirala svečane muške košulje.

-Nikada se nijesam bavila muškom modom, a ponuda da dizajniram muške košulje stvorila je dilemu: šta se novo i drugačije može uraditi sa košuljom? Istraživanje ovog odjevnog predmeta kroz različite epohe, koje sam kao kostimografkinja u prethodnim projektima sprovela bilo je inspirativna šetnja kroz bogatu i raskošnu istoriju muške košulje, a forma koju poznajemo danas, činilo mi se, ne pruža neke velike dizajnerske mogućnosti. Međutim, ispostavilo se suprotno. Kreativna mogućnost je upravo u toj jednostavnosti muške košulje, u onim suptilnim intervencijama na vrsti i karakteru kragne, manžetni, finoći ukrasnih štepova, uzdužnih faltni, poruba, vezenom monogramu..u svim onim finesama koje vrhunsku košulju, pored kvaliteta materijala razlikuju od prosječne. Posebno u svečanom programu koji je, po istraživanju tržišta, malo zastupljen kod nas. Dobra bijela košulja personifikuje muškarca, a kad su u pitanju košulje za vjenčanje, maturske večeri ili druge svečane prilike, osim klasike, teško se nešto drugo može naći. S druge strane, standardi uvoznih košulja, koje čine najveću ponudu u Crnoj Gori, često ne prate građu naših muškaraca ( problem neusaglašenosti dužine rukava i širine vrata, na primjer) pa je i taj aspekt, zajedno sa prethodnim bio dovoljno izazovan da se krene u priču koja je rezultiralala prvim ekskluzivnim crnogorskim brendom – WEDDING-kaže Seka Martinović.

Sama riječ „vjenčanje“, dodaje ona,  asocira na ženu koja je po prirodi stvari, običaja, tradicije i cijele euforije koju proizvodi taj događaj nekako, uvijek u prvom planu.

-Ne poznajem nikoga koga je vjenčanje asociralo na muškarca. Stav da je njemu lako: ”uskoči” u odijelo i košulju i stavi kravatu, oduvijek je predrasuda. Kao i ženi, muškarcu je jednako stalo da tog dana bude u najboljem izdanju. Moderan muškarac je stilski zahtjevan, brižljivo bira svoj autfit i često je decentniji od svoje dame u svečanim prilikama. Eto, WEDDING je ovim konceptom čak i rodno senzitivan; ispravlja „nepravdu“ prema muškarcima pa je svečana linija proširena na ekstra svečane kratke kravate, leptir mašne, šal-kravate, pojaseve za smoking, maramice, ukrasnu dugmad za košulje…Dakle sve one detalje u trendu koje definišu dobro stilizovanog muškarca u određenoj prilici-priča naša sagovornica.

WEDDING ima i izvanrednu liniju košulja za poslovne muškarce, kao i asortiman namijenjen hotelijerima i ugostiteljstvu, a sve se može vidjeti u nedavno otvorenom Show Room-u u Podgorici.

-Novina je da se eventualni zahtjevi klijenta u smislu korekcija vrše na licu mjesta, a druga faza najavljuje liniju ženskih košulja u muškom fazonu koje generalno nedostaju, a traže se…Skice su već gotove, uzorci se rade i vjerujem da ćemo uskoro obradovati i dame stvarno dobrim košuljama-dodaje Martinović.

Kompletan WEDDING program izrađen je od vrhunskih italijanskih košuljarskih materijala: pamuk najfinije tehonološke obrade, lan, svila u aktuelnim bojama i dezenima, a odlikuje ga i visokokvalitetna izrada.

-U ovoj priči o košuljama, moram napomenuti, ja sam dizajnerka, a prvi crnogorski ekskluzivni brend rezultat je ideje dvojice mladih preduzetnika koji su iz sopstvenog problema u traganju za svečanom košuljom odlučili da našem tržištu ponude novi koncept. Svi zajedno podržavamo slogan: kupujmo domaće! Ovo je drugačije u odnosu na sve što sam do sada radila. Nije tematska autorska kolekcija, već komercijalni program, ali imam dovoljno iskustva i u toj sferi-naglašava Martinović uz podsjećanje da je nekoliko godina bila kreatorka „Javora“ iz Ivanjice. Sada je, kako kaže, sigurna u jedno -ovo nije umjetnička avantura!

Mn.M.