Porto Novi
ART PREPORUKA

ART: Objavljena biografija grupe ,,Queen” u prevodu Dejana Cukića

Neispričana priča o britanskoj grupi ,,Queen” pod nazivom ,,Da li je ovo pravi život?” autora Marka Blejka objavljena je danas u prevodu Dejana Cukića.
– Najzad je u prodaji knjiga koju vam najavljujem još od kako sam završio prevod. Pisac je Mark Blejk, isti onaj koji je radio ,,Pink Floyd”, tako da je i pristup sličan. Kao pisani dokumentarac sa obiljem svjedočanstava učesnika i svjedoka priče. Zgodno da se uvjerite koliko proizvoljnosti ima u filmu (mada je film, očigledno, pogodio žicu velikog broja gledalaca, ali, čisto da i oni saznaju). U svakom slučaju, Mark Blejk je muzički novinar tako da u knjizi (koja je o grupi ,,Queen”, a ne samo o Frediju) ima više priče o muzici nego o skandalima (iako su oni neizbježni). Nadam se da će oni koji se odluče da se posvete ovom štivu, biti zadovoljni – najavio je Cukić na Facebook-u.
U sižeu knjige kaže se da ,,Da li je ovo pravi život?” zaviruje dublje od javne slike grupe ,,Queen”, kako bi rasvijetlilo četiri krajnje različite ličnosti, a posebno pjevača Fredija Merkjurija.
– Uprkos smrti njihovog energičnog predvodnika Fredija Merkjurija 1991, grupa ,,Queen” je ostala jedan od najomiljenijih rok sastava na planeti, sa trista miliona prodatih albuma i velikim uspjehom „razigranog slavlja u čast Queena“, biografskog filma ,,Boemska rapsodija”. Ipak, čitava priča o njihovom izuzetnom usponu i istinama iza enigmatičnog Merkjurija dosad nikada nije bila otkrivena. Novinar Mark Blejk, autor najtiražnije biografije sastava ,,Pink Floyd”, oslonio se na svoje stare intervjue sa članovima grupe ,,Queen”, a zatim vodio više od sto razgovora sa njihovim producentima, urednicima diskografskih kuća, bivšim članovima sastava, bliskim saradnicima i školskim drugovima, uključujući i mnoge poznanike Fredija Merkjurija iz rane mladosti, kako bi složio potpun, zadivljujući prikaz od uspona benda iz predgrađa do statusa svjetskih superzvijezda. Knjiga ,,Da li je ovo pravi život?” prvi put iznosi kako su članovi revolucionarnog muzičkog sastava postali šampioni svijeta – navodi se u sižeu.
B.R.