ART PREPORUKA

DESANKA MAKSIMOVIĆ: Poruka koju i dan-danas treba ponavljati djeci

Poezija Desanke Maksimović je puna ljubavi i poziva ljudima da budu dobri i plemeniti i da poštuju druge ljude, međutim, nikako ne treba zaboraviti njenu poruku budućim generacijama.

Pjesnikinja koja je preminula u 94. godini na jučerašnji dan 1993. u jednom intervjuu je odgovorila novinarki koje su to glavne poruke mladim naraštajima, a njene reči odjekuju i danas.

-Prvo bih molila one koji su se tek rodili i tek počeli da rastu da gledaju da budu zdravi. Poruka prva da se sačuva zdravlje. Druga bi poruka bila da se stekne što više znanja, da se ima radoznalosti za sav život oko sebe, i opipljiv i vidljiv i psihički. Da se sazna šta je bilo prije nas, dakle prije tog djeteta, pa prema tome da se upravlja šta će posle biti. Pa bih poručila da naravno vole cio svijet, sve ljude, ali ponajviše da vole svoju domovinu, da se sjećaju uvijek ko je za tu domovinu umro, ko je sve izginuo i da ne možemo mi nju harčiti onako kako je nama volja, nego otprilike prema idejama onih koji su za nju umirali. Rekoh li znanja mnogo da steknu, da čitaju puno. Svaka knjiga donosi jednu novu oblast znanja. Pa zaboga, ova jedna šetnja po ovoj porti i meni samoj koja sam petsto puta ovdje bila donijela je neka znanja, a kamoli djetetu. Sve čega se dotaknemo i što pogledamo, donosi nam znanja, ali ja samo mlade ljude opominjem. Ja sam se starala da tako radim, ne znam jesam li uspjela, drugi će o tome kazati – riječi su Desanke Maksimović koje roditeljima i dan-danas služe kao smjernica.

Iako pesnikinja i njen suprug nijesu imali djece, ova poruka pokazuje da joj roditeljski pristup uopšte nije bio stran i utoliko je značajnija.

Kao najstarija u roditeljskoj kući, odgajila je brojnu braću i sestre. Brinula se o njima sve dok nijesu postali svoji ljudi. Tako je proživjela osjećaj materinstva.

– Kasnije, u braku, moj stvaralački rad me cijelu ispunjavao. Kada bih napisala jednu pjesmu, kao da sam tri djeteta rodila. Toliko bih se istrošila. Ja sam se sva davala – ispričala je jednom prilikom Desanka Maksimović.

Desanka Maksimović je za života objavila oko pedeset knjiga poezije, pjesama i proze za djecu i omladinu, pripovjedačke, romansijerske i putopisne proze. Svoje prve pjesme je objavila davne 1920. godine u časopisu „Misao“.

Nakon što je čula za strijeljanje đaka u Kragujevcu 1941., pjesnikinja je napisala jednu od svojih najpoznatijih pjesama „Krvava bajka“, koja svjedoči o teroru okupatora nad nedužnim narodom u Drugom svjetskom ratu i objavljena je tek posle rata.

 

Izvor: noizz.rs